Wednesday, 10 April 2019

SAMBAL BUNGA KANTAN IKAN BILIS

Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis
Lauk mak aku.
Heeee...sebab aku x makan pun
Mak aku jer makan
Tapi bau dia acam sedap jer
Cuma aku x suka sebab bau bunga kantan tu macam bau laksa
Mak aku kata bau macam Asam Pedas..


Ni lauk yang mak aku masak minggu lepas
Alamak, hari apa ntah
dah lupa
Rasanya hari Isnin
Sebab hari tu aku lum start puasa
Mak aku makan nasi lauk Sambal Bunga Kantan ni
Aku makan ngan Telur Masak Kicap jer
Sebab aku xnak sambal ni

SAMBAL BUNGA KANTAN IKAN BILIS
2 kuntum bunga kantan
1 cawan ikan bilis
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
1 asam keping kecil
minyak

Bahan Blend:
1 cawan cili padi merah
1/2 bawang besar
3 bawang putih


1. Hiris halus bunga kantan.
2. Goreng garing ikan bilis
3. Tinggalkan minyak goreng anggaran 1/4 cawan dan tumis bahan blend
4. tambah asam,garam ke dalam bahan tumis dan masak hingga naik minyak
5.Masukkan bunga kantan hiris dan sedikit gula. Jika perlu tambah sikit air.
5.Masak lagi hingga pekat dan naik minyak
6. Sesuaikan rasa & matikan api baru masukkan ikan bilis goreng.Gaul rata


3 kuntung bunga kantan
Mak aku cakap achik cleaner yang bagi
Mak aku kata ni kalau beli kat Hero ni sekuntum bunga kantan tu RM1.70
So,kalau 3 bunga kantan x RM1.7 = 5.10
Dah macam harga petai
Huhuhuhu dah lama x makan petai
Dah tak nampak orang jual petai tepi jalan tu
aBangla tu pun dah x nampak jual petai



Sebab aku x makan pun Sambal Bunga Kantan ni
So,xleh nak comment lebey-lebey
Apa yag aku nampak memang hampir habis mak aku makan
Nasi kukus 2 cawan dah tinggal 1 cawan
Mak aku cakap sedap


7 comments:

  1. salam

    sedap..
    sebab selalu la orang kirim sambal kering letak bungakantan yg telah di racik halus...
    ok lah membuka selera... dah lapar takde istilah bau laksa.

    Laksa ada daun kesum dan bau bunga kantan yg di blend dah ok sangat....mi pakai sphagetti aja...
    ok aja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenekmkiter pun suka bunga kantan..nenek boleh buat ulam...eiii...camaner lah nenek leh makan cenggitu jer cicah cabai tumbuk

      Delete
  2. Bunga kantan .kalau racik Dan gaulkan dengan nasi Dan daun ulam.lain... campur ikan goreng... Letak timun lagi.. sedap.. makan dgn sambal belacan Dan ikan masin...
    Sedappp
    Rugi rugi... Sebab Tu nenek awet muda...hehehe
    Rahsia Tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.....tunggu kiter dah tua nanti keter makan...hahaha

      Delete
    2. Dah Tua dah...nak spm.Lepas Tu..leh kawin kalau .mahu...hahaha

      Delete