Pernah dengar..?
Aku pun 1st time dengar
Mak aku masak semalam untuk abang
Dah 2 hari abang demam...
Semalam pagi mak aku ada event kat UPNM
Pagi-pagi mak aku dah siakan Bubur Nasi untuk abang.
Mak aku pesan soh aku pastikan abang makan bubur nasi tu & makan ubat
Aku dah jalankan amanah tersebut..
Hahahaha....skema
Lepas zohor mak aku balik terus masuk dapur
Dengar bunyi blender memang berdengung telinga..
Ingatkan apa lah mak aku buat
Rupanya mak ku tengah blend barli..
Mak aku cakap pernah baca info about Talbinah ni bagus untuk orang demam
Kata mak aku sepatutnya guna Tepung Barli untuk masak Talbinah ni
Tapi sebab xde tepung barli...
Sebab tulah bunyi bising sebab mak aku tengah blend barli
Blend kering lak...
Memang berdengung jer telinga...
Hahahaa
Aku tanya mak aku...naper x rebus jer dulu barli tu..than blend la...
Haaaa...mak aku cakap rasa dan texture dia lain..
Kata mak aku kalau rebus dulu baru blend...barli akan melekit & sedikit berlendir.
Talbinah ni mak aku kata just Bubur Barli versi guna Tepung Barli
Dimasak bersama air dan susu
Dicampur madu
Mak aku cakap sepatutnya guna Whole Barley
Tapi dah xde...just guna barli yang orang rebus buat air barli jer
Susu Segar
Madu
BAsuh barli dan lap kering
Kemudian blend kering
Ni la Tepung Barli
Asalnya
Guna 1/2 cawan tepung barli
Bancuh dengan 2 cawan air dan kacau rata
Masak atas api hingga mendidh dan pekat.
Kacau anggaran 1/2 jam
Jika perlu tambah lagi air
Kalau ikut info kena masak lagi lama...
Bila pekat tambahkan susu danmasak lagi hingga mendidih semula dan pekat
Cedok dan bairkan suam sebelum ditambah madu secukup rasa..
Untuk abang semangkuk ni..
Bang makan separuh sahaja..
Abang kata x lalu
Mak aku soh aku rasa..
Aku kongsi semangkuk ngan mak aku..
Hmmm...rasa dia sejibik macam.nestum baby
Abang pun cakap macam tu..
Rasa dan bau dia macam nestum baby..
Aku pun makan 3 suap jew..
Sebab tetiba aku rasa macam aku xnak jadi baby...
Hahaha...
Mak aku habiskan semangkuk yang kingsi ngan aku...
Kakak langsung xnak rasa bila cakapmmacam nestum..
Mak aku cakap antara khasiat makan bubur ni ialah mampu menenangkan hati..
Mak aku cakap sedap..
Siap makan sambil pejam- pejam mata...
Memang tenang betul tuh...!
Hahaha...
Aku lebih suka barli yang mak aku selalu masak ngan ayam & sayur..
Sedap..
Tapi dah lama mak aku x .asak macam tu..
Jap nak cari old post....
Mmmmmmmm.....ok dah jumpa
SUP BARLI & AYAM ....macam.kat sini....
Kalau ada yang demam mak aku selalu masak bubur & air barli panas...
Kadang mak aku masak dua- dua macam MAKANAN ORANG SAKIT ...kat sini
Aunty pun first time dgr talbinah tu. Eh, rajin betul Cella cari oldpost ya, nanti aunty leh baca
ReplyDeleteKannn...kiter pun selama ni tahu air barli..sup.barli dan bubur barli jeew..
DeleteMak kiter jew rajin explore about food ni...
Ala..oldpost just taip keyword.... namakucella- sup barli...haaa..kuar semua post about barli
salam,
ReplyDeleterajin dan teliti mak awak... basuh dan lap barley kasi kering..
amazing...
kalau nestum sedapla...
anyway barley memang bagus.. diuretic dan cleanse the liver and bladder etc
Eiii...kalau nestum yang coklat ker ok lagi la..
DeleteNi macam baby nestum yang putih tu...
Bau dia sedap tapi nak.makan rasa geli tekak ..hahahaha
Actually mak kiter cakap kena lap supaya senang nak blend...supaya jadi tepung..
Tapi kiter lupa nak tanya...naper mak kiter x jemur jer...
Mmm....
baby food cerelac. kalau bake jadi cookies mesti sedap ...
ReplyDeletehaha
mak tak jemur sebab tak sempat kot.. balik dah petang and abang awak tengah demam....
ReplyDelete