Thursday 2 February 2017

BUAH CIKU...SEDAPNYAAA..

Buah Ciku....
In English is..Sapodilla Fruit
Arab cakap  "alfakihat sabutat malufa"
Italian panggil ni.."sapodilla frutta"
Orang Thailand panggil.." ผลไม้ละมุด P̄hl mị̂ lamud"
Hahaha...acah terror jer....
Mak aku cakap kat kampung nenek x panggil Buah Ciku...
Mak aku kata orang panggil "Buah Sawa"
Mmmmm....baru aku tauuuuu..




Ni Buah Ciku ...
Makan kat umah nenek masa balik kampung nenek hari Isnin tu...
Tapi kat umah nenek xde pun pokok Ciku ni..
Buah Ciku ni mak aku yang beli masa on the way balik kampung tu..
Gerai buah tu tengah sawah padi do..!!!
Klasik giler...


Buah Ciku ni manissssssss sangat...
Sedap...
I like it....!!!!
Mak aku cakap dulu- dulu kat kampung nenek ada Pokok Ciku ni...
Tapi sekarang dah arwah...heee
Macam mana rupa Pokok Ciku..?


 Ni la rupa Pokok Ciku..
Gambar dari Google ni...
Sebab kat kampung nenek dah xde pokok ni...
Tapi aku pernah tengok Pokok Ciku ni banyakkkk kat Taman Warisan Putrajaya..
Kat Taman Warisan tu macam dusun la...
Macam- macam pokok buah- buahan ada..
Mak aku suka la tempat camtu...
Aku...???
Suka makan buah jerrr....hehehe


Ni pun gambar dari Google...
Buah Ciku yang belum masak...
Warnanya light chocolate..
Mak aku cakap kalau kulit orang Melayu yang pure kulitnya warna cam kulit buah ciku ni..
Sebab tu dalam Bahasa Melayu,kulit orang Melayu ditulis warna " Sawo Matang"
Maksudnya warna buah ciku yang dah masak..
Cam kulit aku ke..????
Hahahaha...
Kata mak aku lagi... buahnya yang belum masak, rasanya kelat...
Kulit buah juga mak aku kata kesat dan ada macam habuk- habuk kesat..
Yang orang jual tu mak aku cakap nampak kulitnya licin sebab sudah dibasuh...
Ooooooo....


Lagi satu...( berapa banyak lagi satu daaaa.....)
Heee..
Mak aku bagitau...dulu- dulu masa kat kampung nenek ada pokok ciku...
Nenek akan kait buah ciku yang belum masak dan basuh hingga kulitnya licin..
Kemudian buah- buah ciku akan dimasukkan dalam tong beras dan buah- buah tu akan ditimbus dalam beras...
Mak aku cakap tujuannya supaya Buah Ciku cepat masak..
Mak aku cakap itulah yang nenek dan kebanyakan orang kampung akan lakukan..
Tapi sekarang mak aku cakap kebanyakan buah- buahan sekarang diperam menggunakan
 " kabaid"
Kabaid tu apa....???


2 comments:

  1. Karbaid tu bersifat panas.arwah abah aunty pun dolu2 pisang mentah yg dah matang peram pisang bungkus dgn karbaid.sehari dua dah ranum.tapi aunty tak suka bau karbaid...
    Sedapnya buah ciku,dah lama tak beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo...aunty tau yer karbaid tu...
      Kiter x pernah tengok lagi karbaid yg real..ada bau ker...mmmm kiter x boleh nak bauangkan lagi ni...huhuhu..cia kiter

      Delete