Thursday 18 August 2016

KELEDEK PANGGANG ROSEMARY BERSAMA SOSEJ...BEKAL KE SEKOLAH

Keledek Panggang Rosemary Bersam Sosej..
Ni bekal aku ke sekolah ..
Minggu lepas nyer..
x ingat dah hari apa..
Isnin kot...eh..Selasa kot..
Mmmmm...biar lah hari apapun  sebab dah habis

Gambar bekal blur je..
Tapi sebab ni jer gambar yang sempat amik dalam kelam kabut nak gi sekolah..
Memang licin sebab sedappppp....
Heeeee
x nampak sosej kan...
Sebab ni mak aku panggang malam tu..
Sosej dah habis kena ngap
Keledeknya pun dah tinggal yang kuning..
Yang oren dah habis sebab yang oren lagi sedap..
Pagi mak aku panaskan semula sampai keledek tu garing & aku bawa bekal


Keledek oren lagi sedap dari keledek kuning
lagi sedap dari kentang
Sebab keledek oren manis & campur rasa savoury dari rosemary..memang feel ar...
Patutnya lagi sedap kalau ayam @ kambing..
Tapi sosej pun boleyyyyy...
Pun sedap & sempoi...
Tapi yang ni semua mak aku yang masak..
Aku ngap jer...

KELEDEK PANGGANG ROSEMARY BERSAMA SOSEJ 
4 ketul keledek
5 batng sosej Ayam Ramly

Bahan Rosemary:
2 sudu rosemary
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan minyak olive

1. Keledek oren



2. Kupas kulit keledek & potong wedges



3. Rosemary 2 sudu


4. Tumbuk dengan garam ..jangan terlalu halus


5. Campur minyak olive


6. Gaul dengan keledek hingga rata..Panggang selama lebih kurang 40 minit


7. Sosej dikerat 3 setiap sebatang & tambah dalam tray panggang..Panggang lagi 15 minit

8. Dinner & bekal aku kesekolah..

***  Keledek tu boleh gaul dengan rosemary waktu malam & esoknya boleh panggang...untuk bekal yang lebih fresh...

Dah beberapa kali bawa bekal ni gi sekolah...mmmm...memang sedappppppppp
Mak aku kata dolu-dolu nenek ada tanam keledek & masak keledek rebus waktu musim hujan ..makan ngan kopi panas
Kata mak aku lagi kalau nenek akan bakar sampah-sampah dari daun-daun kayu yang gugur serta ranting-ranting kering pada musim kemarau.
Lepas api yang menyala terpadam...mak aku kata akan ada bara-bara api ..dalam bara api tu lah mak aku kata akan dicampakkan ubi kayu atau ubi keledek untuk dijadikan ubi  atau keledek bakar
Mmmmm...macam best jer...
Nanti cuti bulan 12 nanti nak ajak Haikal bakar keledek juga lah kat kampung nenek sebab mak aku kata bulan 12 musim kemarau & banyak daun & ranting-ranting pokok sentuk depan rumah nenek tu akan gugur.
Setiap petang Achik atau nenek akan sapu dedaun yang banyak gugur sebab kemarau..
Selalunya aku ngan Haikal suka bakar dedaun tu 

Waaaaaaa...... x sabarnya nak balik kampung nak bakar dedaun tu..
& pasni nak bakar keledek dalam api tu...

2 comments:

  1. masa kecik kecik dulu pon ade buat ubi bakar kat belakang umah ;) gindu nyer zaman tue...

    ReplyDelete
  2. Saya belum pernah rasa pengalaman tu...x sabar nk tunggu cuti sekolah nih.....

    ReplyDelete