Burasak vs Asam Pedas..
Ni citer bulan Syawal lagi..
Lunch aku ngan mak akku pada suatu hari dibulan Syawal
hahahaha... sebab dah x ingat raya ke berapa..
Yang pasti masih bulan syawal
Masa buka tu, mak aku siap panggil aku suruh tengok
&&&&
Suruh dengar penerangan dari mak aku..
Hahahaha....jangan xtau...mak aku kalau kalau ceramah memang kena tadah telinga lah...
Suka ke...x suka ker...memang kena dengar...
Hihihihihi...
Mula tengok mak aku kuarkan dari paper bag..camni la rupa dia Burasak tuh...
Macam bungkusan Pos Laju jer kan...
Mak aku kata memang order nih..
tapi bukan la order online...
Kata mak aku order kat tokey kantin & catering...orang Johor
Seketul tu RM 15
Dibungkus dengan daun pisang macam bungkusan hadiah & diikat kemas dengan tali rafia..
Macam misteri la sangat masa tengok mak aku buka..
Jeng..jeng..jeng dah nampak sikit dah....
Dalam bungkusan besar tu ada plak 6 bungkusan kecik sikit & nipis..
Bungkusan tu warna kuning..
Kata mak aku warna kuning sebab dibungkus dengan pucuk daun pisang yang masih muda
Bila bungkusan kuning tu di buka....
nampak lah isinya warna putih kekuningan..
Kata mak aku isinya ni dibuat daripada beras yang dimasak bersama santan & dibungkus nipis dalam pucuk pisang...dipadatkan...disusun...dibungkus lagi dengan daun pisang biasa..diikat & direbus beberapa jam...
Rupa dia macam nasi himpit tapi ada bau daun pisang yang kuat...rasa dia lemak-lemak sikit
Kata mak aku lagi Burasak ni makanan istimewa masyarakat Bugis waktu raya...
Oooooooo.......
Mak aku suruh aku makan selepas sesi ceramah berakhir..hahahaha
Kata mak aku ,mak aku dah biasa makan maknan ni .
Masa mak aku post kat whatsApp Family Group...Achik pun cakap belum pernah makan..
Tapi Pakcik biasa makan .
Achik cakap ..pakcik bagitau makan Burasak ni masa pakcik kerja kat Sarawak dulu-dulu..
Aku jer belum pernah...
Banyak lagi makanan yang aku x tahu..
Burasak makan ngan Asam Pedas Sardin..
Mak aku kata biasa orang makan ngan Asam Pedas Ikan Parang...
Ikan Parang..???
Ada ke ikan parang...???
Takutnya...x tajam ke..?
Camaner nak makan ikan parang?
Mak aku kata ikan tu banyak tulang tapi sedap..
Tapi kalau cerita jer mana aku tau...
Hasil meng Google...
Camni rupanya ikan parang..
mmmm...memng ada rupa macam parang nenek kat kampung..
Heee
Jujurnya...
Jujurnya....
Aku hanya makan sekeping jer Burasak tu...
Sebabnya ...aku rasa macam bau dia kuat sangat..
Kata mak aku tu la istimewanya burasak ni sebab bau tu datang dari pucuk pisang..
Kata mak aku zaman dulu..kalau buat lemang pun oarang guna pucuk pisang muda yang untuk alas dalam buluh..
Bukan macam sekarang ni...hanya guna daun pisang hijau yang dah tua..
Tu sebab lemang sekarang kurang wangi..
OOOOOOOOooooooo...
Nasib baik lah lemang yang aku makan x bau macam burasak ni...
nasib baik penjual lemang sekarang memahami yang aku x suka bau yang mak aku kata wangi tuh..
Kalau x...memang aku terpaksa la x suka makan lemang..
Sebab bau pucuk pisangn tu memang kuat..
Tu yang mak aku kata wangi ...harum bagai...
Hmmmmmmm......biarlah sekeping sahaja aku cuba makan..
Lagi 5 keping ...aku dengan rela hati membenarkan mak aku yang selesaikan..
Dah memang mak aku suka kan si Burasak ni kannnnn.....!!!
Hihihihihi...
first time dengar nie
ReplyDeleteTu la kan...saya pun ni 1st time makan..mak saya jer yang yang pernah makan..& nak sangat saya rasa.... saya "cannot go" hahaha...
ReplyDeleteTapi mak akta selera kita akan berubah-ubah...mungkin satu hari nanti saya akan suka plak makan burasak ni..hihihi