Wednesday, 30 November 2022

SERAWA PISANG KEPOK


Serawa pisang kepok
Bersama cream creaker

Masak serawa pisang kepok ni hari Isnin masa cuti PM ke-10


Pisang kepok beli hari Sabtu untuk buat pisang goreng 

Ada lebihan 7 biji.Dah masak ranum ..
Teringin nak makan manis-manis.Masak la serawa..

PENGAT PISANG KEPOK

6 biji pisang kepok masak 1kotak santan (250ml)
3 sudu gula perang
½ cawan gula pasir
½ sudu teh garam
3 sudu sagu - basuh & rendam 10 minit
1 helai pandan

1. Kupas pisang & potong serong sederhana tebal.

2. Masukkan pisang dalam periuk bersama 3-4 cawan air & masak hingga mendidih.

3. Masukkan sagu & kacau sesekali hingga nampak sagu jernih,baru masukkan gula perang dan  gula pasir,garam dan pandan.

4. Tambah santan dan kacau sesekali hingga mendidih.Kecilkan api supaya mendidih perlahan & santan tidak pecah.Sesuaikan rasa


Trade mark saya...dan mungkin orang lain juga..
Makan serawa pisang dengam cream creaker..
Hirup pula teh 0 tanpa gula...sedap sungguh


19 comments:

  1. emm..layan ni...patah2 kan makan ngan bubur tu..dap dap

    ReplyDelete
  2. Sedap mkn time hujan² mcm ni... elaun pru kami dh masuk kak.. kt sana dh ke blom? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belummmm...
      hihihi...
      Semoga cepat la dapat...hihihi

      Delete
  3. Petang ni kite goreng pisang kepok. Cicah dengan rendang ayam 🤣. Bancuh neskafe. Ermmm.layan jugak hujan² ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ui....hujan-hujan lagi layan pisang goreng dari bubur ni Jaja

      Delete
  4. Sedapnya serawa pisang kepuk. Apasal Mama Cella tak ajak saya makan, saya suka sangat tu lawan dengan teh o tanpa gula. Serawa pisang tu pulak makan panas ke, makan sejuk ke semuanya rasa sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..mai mai..saya masak semula..Pisang Kepuk dengan Pisang Sabak sama ke cikgu?

      Delete
  5. nasib baik la jauh kalau dekat laju je bagi salam bak mai semangkuk kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sis...nak ja tumpang semangkuk dua hihi

      Delete
    2. Mai..mai Afzan...saya sanggup masak lain

      Delete
  6. Sy kalau makan buboq kacang wajib ada biskut 4 sagi ni MC :D kalau serawa takpa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya belaka suka dengan roti 4 segi ni..🤭
      cicah teh 0 atau kopi 0 pun jalan..hihihi

      Delete
  7. sedap kak, pekat2 gitu bubur nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..bubur gamdum memang takyah letak sagu pun dia pekat kan

      Delete
  8. SA sekarang teringin nak makan bubur pulut hitam...tapi tu la..x leh plak makan banyak kang angin naik dalam badan...SA memang kalah bila makan pulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak saya pun suka bubur pulut hitam..tapi saya pulak yang malas nak masak ..hihihi

      Delete