Bersama cream creaker
Masak serawa pisang kepok ni hari Isnin masa cuti PM ke-10
Ada lebihan 7 biji.Dah masak ranum ..
Teringin nak makan manis-manis.Masak la serawa..
PENGAT PISANG KEPOK
6 biji pisang kepok masak 1kotak santan (250ml)
3 sudu gula perang
½ cawan gula pasir
½ sudu teh garam
3 sudu sagu - basuh & rendam 10 minit
1 helai pandan
1. Kupas pisang & potong serong sederhana tebal.
2. Masukkan pisang dalam periuk bersama 3-4 cawan air & masak hingga mendidih.
3. Masukkan sagu & kacau sesekali hingga nampak sagu jernih,baru masukkan gula perang dan gula pasir,garam dan pandan.
4. Tambah santan dan kacau sesekali hingga mendidih.Kecilkan api supaya mendidih perlahan & santan tidak pecah.Sesuaikan rasa
Makan serawa pisang dengam cream creaker..
Hirup pula teh 0 tanpa gula...sedap sungguh
emm..layan ni...patah2 kan makan ngan bubur tu..dap dap
ReplyDeletehahaha...kan...
Deletekita sama taste
Sedap mkn time hujan² mcm ni... elaun pru kami dh masuk kak.. kt sana dh ke blom? hihi
ReplyDeleteBelummmm...
Deletehihihi...
Semoga cepat la dapat...hihihi
Hujan2 ni dia tayang serawa PM10 pulak.
ReplyDeletekikiki...saja layur
DeletePetang ni kite goreng pisang kepok. Cicah dengan rendang ayam 🤣. Bancuh neskafe. Ermmm.layan jugak hujan² ni.
ReplyDeleteui....hujan-hujan lagi layan pisang goreng dari bubur ni Jaja
DeleteSedapnya serawa pisang kepuk. Apasal Mama Cella tak ajak saya makan, saya suka sangat tu lawan dengan teh o tanpa gula. Serawa pisang tu pulak makan panas ke, makan sejuk ke semuanya rasa sedap!
ReplyDeleteHahaha..mai mai..saya masak semula..Pisang Kepuk dengan Pisang Sabak sama ke cikgu?
Deletenasib baik la jauh kalau dekat laju je bagi salam bak mai semangkuk kak...
ReplyDeleteKan sis...nak ja tumpang semangkuk dua hihi
DeleteMai..mai Afzan...saya sanggup masak lain
DeleteSy kalau makan buboq kacang wajib ada biskut 4 sagi ni MC :D kalau serawa takpa :)
ReplyDeleteSaya belaka suka dengan roti 4 segi ni..ðŸ¤
Deletecicah teh 0 atau kopi 0 pun jalan..hihihi
sedap kak, pekat2 gitu bubur nya
ReplyDeleteKan..bubur gamdum memang takyah letak sagu pun dia pekat kan
DeleteSA sekarang teringin nak makan bubur pulut hitam...tapi tu la..x leh plak makan banyak kang angin naik dalam badan...SA memang kalah bila makan pulut
ReplyDeleteAnak-anak saya pun suka bubur pulut hitam..tapi saya pulak yang malas nak masak ..hihihi
Delete