Salam Ramadhan ke 8.
Semalam masak ikan tongkol berlada+ terung .
IKAN TONGKOL BERLADA
1 ekor ikan tongkol
2biji terung
1 asam keping
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
minyak
Bahan Blend:
( blend kasar)
1 genggam cili padi merah
3 cili merah
1 bawang besar
5 bawang putih
sejemput ikan bilis bersih
1. Ikan digaram kunyit & goreng garing.
2. Terung dikerat & dibelah- belah & goreng hingga garing.
3.Panaskan minyak anggaran 1/4 cawan & tumis bahan blend.
Tambah garam,gula,asam keping & masak hingga naik minyak
4. Masukkan ikan goreng,terung goreng & gaul rata.
Sambal ikan tongkol + terung
Sayur bunga kailan
Tanak dari pukul 6 petang..
Rupanya lupa nak tekan button cook...
Sudahnya ,azan pun nasi belum masak.Berbuka la dengan kurma dulu sementara menunggu nasi masak.Asal bulan puasa jer,akan ada juga sekali dua peristiwa macam ni.
hihihihi......
Teh O lemon panas
sedapnya ikan tongkol, biasa masak gulai je..
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap pada tekak saya.Ikan tongkol panggang cicah kicap cili bawang pun sedap.Buat kerabu isinya pun sedap
DeleteAbang tak buka kat rumah ke? Telan ailio tengok sambal ikan tu, hehehe
ReplyDeleteAnak bujang tu ada hari habis kerja lambat ,dia berbuka dulu kat tempat kerja.Kalau hari habis cwpat dia balik iftar kat rumah..😁
DeleteAllahu...sedapnya sambal! Saya kalau jumpa lauk sambal ikan, cukuplah makan dengan nasi, tak pandang dah lauk lain!
ReplyDeleteKita yang biasa kehidupan kampung zaman kanak-kanak kebanyakan dibiasakan lauk simple kan cikgu.Tapi nikmat selera dulu2 sukar di lupa.Betul la kata orang "less is more"
DeleteAssalamualaikum. wah, sedapnya ikan berlada tu... cantik jugak pinggan tu... part terlupa tekan button cook tu.. perkara biasa. mesti kena sekali di bulan puasa hahahha...
ReplyDeletePinggan tu pun lawaks tau.Beli kat Shoope dekat sepohenggit gak la sebiji.Bila sampai tengok2 bawah dia cap eco rm2.10...hahahahha
Delete