Thursday, 29 April 2021

BUAH PALAS

 Buah palas.Pic minggu lepas masa balik Kedah.Hari Sabtu balik jenguk kampung sekejap sambil niat nak ambil daun palas siap- siap untuk persiapan raya.Kat keliling rumah mak dikampung banyak pokok palas.


Buah palas.Kalau daun palas ramai dah kenal kan.Daun palas yang masih muda warnanya putih kuning digunakan untuk sarung ketupat pulut bagi kebanyakan masyarakat di utara & Pantai Timur terutama untuk ketupat hidangan pagi raya.


Pokok palas juga berbuah.Tapi biasanya pokok palas yang sudah tua sahaja akan mengeluarkan buah.Pokok muda tidak berbuah.Hanya mengeluarkan pucuk


Buah palas yang muda bewarna hijau pekat.Kemudian bertukar kuning,oren & bila merah bila matang.

Bunganya keluar tangkai yang panjang seeprti rotan kecil & gugusan buah bergayut disepanjang tangkai panjang tersebut 



Buah palas ni boleh sahaja dimakan.Zaman saya kanak- kanak buah palas ni menjadi rebutan dengan burung.Burung suka makannbuah palas.Kami yang masih kanak- kanak juga berebut.Bukanlah sedap sangat kerana hanya ada biji sebesar lada putih Kulit buah kelat & sedikit manis.Bila kunyah buah palas bersama bijinya teksturnya seperti nasi mentah.Lembut diluar & keras didalam.Orang- orang tua dahulu membuat bandingan nasi yang belum betul- betul masak dengan buah palas.Contohnya"nasi tu baru jadi buah palas,biarkan atas dapur sat (sekejap)lagi baru boleh makan".Tapi kanak- kanak sekarang tidak memandang pun buah palas ni.Kalau kami dulu inilah berry kami.Depa la ni pandang buah strawberry ja..hihihi

Ni tiada kaitan dengan buah palas.


3 comments:

  1. Di kampung saya di Selangor akhir-akhir ini orang kampung buat ketupat palas. Dulu buat ketupat daun kelapa. Sekarang dah tak ada pokok kelapa!

    ReplyDelete
  2. Indahnya suasana hijau di kg.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Trm ksh.
    Nanti nak cuba rasa.

    ReplyDelete