Sunday 9 February 2020

KARI AYAM SEDAP GUNA 2 JENIS REMPAH


Kari Ayam Sedap
Menu untuk lunch semalam..
Kari Ayam ni sedap
Sebab mak akunkata guna 2 jenis rempah kari
Rempah kari ikan + rempah kari ayam
Actually mak aku cakap dah lama memang masak Kari Ayam memang guna 2 jenis rempah kari..
Tapi bila tengok oldpost hanya ada 2 post jer yang resipi guna 2 jenis rempah kari ni
Maybe sebab selalu juga kalau dah ada pic aku  aku selalu c&p resipi sebelum tu yang hanya guna 1 serbuk kari
Hahaha.... c&p pun ada juga kelemahannya


 Kari Ayam ni sedap sangat
Abang la paling suka kalau kari guna 2 rempah..
Sebab abang memang boleh beza rasa rempah kari ikan dalam kari ayam
Haaaaaa.... Bab ni aku ngan kakak kena hat off la kat abang
Sebab abang lagi expert about bahan masakan
Actually abang pandai jer masak
Tapi hanya western jer macam pasta, dessert & grill
Abang pernah jer masak Fettucini Carbonara.. kat sini
Paling best abang pernah buat PANNA COTA...
Tapi kalau abang masak memang mak aku akan bising sebab dapur seph
Hahahha



 KARI AYAM
1/2 ekor ayam
3 biji kentang
1paket kecil  rempah kari ikan
1 paket kecil rempah kari ayam
1/2 kotak santan
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula melaka
3 sudu  minyak

Bahan Tumis:
1/2 bawang besar (cincang)
3 bawang putih (cincang)
1 tangkai daun kari
5 hiris halia
5 cengkih*
2 bunga lawang*
5 buah pelaga*
1 kulit kayu manis*
(bahan * boleh sahaja guna 1 paket penumis dalam paket sup tulang)

1. Bersihkan ayam & kupas kentang
2. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga harum
3.Masukkan ayam & masak hingga naik minyak & ayam 1/2  masak
4. Masukkan kentang & 5 cawan air.
5. Bila kentang empuk & ayam masak tambah santan & garam.
6. Biar mendidih & kacilkan api supaya kuah naik minyak & cantik
7. Sesuaikan rasa & matikan api









No comments:

Post a Comment