Wednesday 9 August 2017

PUDING CAREMEL LEMBUT BERKRIM MACAM TAUFU FA

Puding Caremel
Aku suka versi lembut macam taufu fa
Mak aku pun cakap suka yang creamy camtu
Kakak pun sama..
hahaha..senang cakap semua kat umah i suka yang creamy
Aku x suka kalau puding ni ada lubang-lubang macam cheese tu
Sebab bila makan x rasa creamy
Mak aku cakap kalau yang lubang-lubang tu sebab telur tu dipukul sampai kembang..
Buih dia yang buat jadi lubang
Tapi aku x suka la yang lubang-lubang tu...
Aku nak yang macam taufu fa ni



Haaaaaa...aku suka yang licin..
Lembut
Berkrim
Macam taufu fa
Kalau sejuk lagi sedapppppppp...
Mmmmmm...boleh pejam-pejam mata ooooo
Rasa sayang nak telan..
Nak biar dalam molot jerk..
Hahahaha...


Puding Caremel ni dah selalu mak aku buat..
Tapi itu dolu la
Sekarang dah x selalu buat dah
Tahun ni rasernyer ni baru  mak aku buat kot...
Tahun dolu-dolu mesti mak aku buat kalau bulan puasa...
Tapi naper bila aku cari dlam post sebelum ni xde pun cream caremel ni..
Hahahaha...
Agaknya aku memang xde buat entri pasal puding ni kot
Dah makan habis lupa nak post...dah terdelete pic bagai
Hahaha..
Tapi bila dicari-cari--cari...
Rupanya terpost dlam entri Cucur Kembung
Hahaha...
PUDING CAREMEL kat sini pun sedap



kalau ikut tangan aku nak jer suap sampai kenyang
Tapi aku xkan buat la...
Huh....x mau la aku jadi gumuks makan
Puding ni banyak kalori
Tap mak aku selamber jer makan berulang-ulang..
Huh....aku x sanggup
Sedap macamaner pun aku ...
Akuk tetap xmo makan banyak
Takut gemuks..
Hihihihi...


PUDING CERAMEL
10 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin air ( sukat guna tin susu)
1 sudu teh esen vanila
4 sudu gula pasir

1. Buat gula hangus.TAbur gula dalam kuali panas dengan api yang paing kecil
2. Biar gila mencair & jangan sampai hangus.
3.Tuangkan gula hangus yang panas tu sebagai dasar loyang..
4.Kalau suka boleh juga tambah 2 sudu air panas dalam gula tu & kacau hinngga larut..Biarkan agak pekat baru tuang dalam loyang.
5. Kacau telur.Jangan pukul..sekadar kacau supaya bercampur sahaja keran jika dipukul kembang ,akan ada lubng2 kecil masa puding masak nanti.
6. Sementara tu tuangkan 1 tin susu pekat & 1 tin air dalam periuk & masakkan hingga naik wap,tapi jangan sampai mendidih
7.Dengan hati2 tuangkan campuran susu panas tu kedalam telur & jangan henti mengacaunya hingga nampak agak berkrim & sedikit pekat.
8. Tuangkan dalam loyang berisi gula hangus & kukus lebih kurang 15 minit.
Kata mak aku jangan kukus lama sangat supaya tekstur puding cantik & rasanya creamy....
9. Bila dah masak & sejuk terbalikkan dalam bekas supaya jadi up-down side...baru nampak gulanya yang cantik tu
Bahannya sempoi jer
Telur
Susu pekat
esen vanila
air
gula

Tapi nak buat Gula Hangus ni mak aku cakap kena gigih
Kena letak gula tanpa air dalam kuali dengan api kecik
Tak boleh kacau
Kena tunggu sampai gula tu cair sendiri
Tapi xleh biar hangus
Walupun namnya gula hangus
Just nak warna golden brown jer


Tapi mak aku kacau juga
Mak aku cakap sebab x sabar



Mak aku cakap langgar jer peraturan tu
Jangan langgar peraturan jalanraya sudaaaa...!!!
Cuma bila kacau mak aku cakap dia akn berketul la sikit..
x smooth


Nak bagi dia hancur ketul tu
Mak aku cakap tuang 1/2 cawan air panas yang baru mendidih
TAPI AWAS...!!!
Tuang dengan hati-hati..
Kalu terpercik pada tangan or kaki..
Memang masak la tangan & kaki..
Huh..
Ngeri aku tengok masa mak aku tuang air panas tu..
Dia nyer meruap...
Mak aku soh aku dok jauh..
Biar la xder pic masa tuang air panas tu


Bila air gula hangus tu dah pekat matikan api


Cepat-cepat tuang dalam loyang
Mesti tuang cepat-cepat sebab kalau lambat nanti gula hangus tu keras dah xleh tuang..
Kuali panas tu pegang ngan kain tebal tau
 Dah tuang lenggangkan loyang supya gula hangus jadi satu lapisan nipis serata dasar loyang
Pastu biar sejuk.
Masa ni memang gula tu jadi keras macam lapisan batu pada dasar loyang
Takper...tu memang kerja dia nak keras camtu..
jangan kacau dia..


Sementara tu basuh telur dan lap
Pecahkan satu persatu dlam bekas



Kacau telur tu biar bercampur putih dan kuningnya
TAPI INGAT..
Kalau nak puding yang creamy xde lubang..
JANGAN PUKUL telur tu..
Just kacau perlahan jer supaya x berbuih..
Aku nak kacau pun mak aku x kasi..
Mak aku cakap takut aku ganas kacau sampai berbuih...
Buih-buih x mo...hahaha




 TIPS PUDING CREAMY
Pastu tuang susu pekat dalam periuk
Tambah lagi 1 tin air
BAncuh susu dan air tu
Panaskan atas api lebih kurang 2,3 minit jer
Jangan sampai mendidih
Jus bagi panas jer susu tu




Tuang susu yang dah dipanaskan ke dalam telur sambil dikacau tanpa henti.
** Masa ni campuran telur akan jadi agak pekat.

Tapis campuran telur bercampur susu tadi supaya putihnya yang bergumpal terasing  dan tuang dalam loyang yang berisi lapisan gula hangus tadi..

Kemudian kukus hingga nampak beku lebih kurang 15-20 minit


Ni versi kukus..
Atasnya akan nampak sedikit berkedut



Ni versi bakar...

****Untuk versi bakar... loyang berisi campiran telur tadi ditutup dengan aluminium foil..
        Letak loyang yang dh berisi campuran telur tadi dalam dulang berisi air panas.
( bakar tetapi direndam dalam air panas)
Guna suhu 180° lebih kurang  30 minit

Bila sudah masak..biar sejuk sedikit..
Kemudian longgarkan sekelilig puding


Dengan hati- hati telangkupkan loyang puding dlm bekas yang lebih besar...
Supaya puding jadi up- down side..


Boleh makan suam- suam..
Boleh sejukkan dulu supaya lebih sedap dan sirapnya akan jafi pekat...

****AMARAN :
       Jangan makan banyak nanti GEMUKs
Hahahaha...




2 comments:

  1. Puding karamel....sedap nyerr...Aunty oun dah lama 4am buat....sebab kalau dah buat asyik buka peti ais jer...abiskan si karamel....he..he..abaikan je gumoks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auh...
      Aunty pun gang ek...
      Suka puding ni...
      Sedap kann...
      Tapi lagi sedap chees leleh aunty tu..huhuhu

      Delete