Monday, 7 August 2017

KARI IKAN AYAM CAMPUR BUNCIS

Mak aku cakap tengah masak Kari Ikan Ayam..
Haaa...ikan ke ayam..??
Mak aku tetap cakap Kari Ikan Ayam...
Mmmm....aku salah dengar lagi ker....?
Jap nak jenguk kat dapur...


Eh...Ikan la....
Bukan ayam...
Apa yang aku dengar macam ayam tadi...
Bila tanya lagi sekali...
Mak aku cakap Ikan tu yang namanya Ayam..
Hahaha....Ada plak Ikan nama Ayam..
Kikikiki...lawak ar....
Tapi lawak  ke ...x lawak ker..
Mak aku cakap ...
Ikan memang namanya " Ikan Ayam"
Naper namanya Ikan Ayam...?
Mmm...mak aku cakap..
Mak aku pun x tahu...
Sebab x pernah tengok dan x pernah makan pun sebelum ni...
Mak aku cakap Ikan Ayam ni mak Ismail yang bagi...
Mmmmm....mak Ismail kan selalu bagi macam- macam...
Mak aku cakap ikan ni dah siap disiat kulitnya..
Sebab tu dah xde rupa asal ikan tu..
So..x tau la camaner rupa asal ikan tu
Tapi aku masih x puas hati..
Kenapa nama dia Ikan Ayam...
Adakah ikan nibyang masih hidup ada dua kaki macam ayam..?
Adakah ikan ni bertelur sebiji riuh sekampung..??
Kikikikiki....
Jap kita cari kat Google...

Oooo....
Macam ni rupa asal Ikan Ayam..
xde la kaki atau paruh macam ayam pun..
Pic ni pinjam KAT SINI....
Baca dalam blog dari Indon tu..
Dia cakap ikan ni bukan sahaja dipanggil
Ikan Ayam ...
Tapi ada yang panggil Ikan Kambing- Kambing
Hahaha...dah tadi pening Ikan Ayam..
Sekarang Ikan Kambing lak..
Hadoiii....
Complicated tul la ikan ni....
Hahahaha...
Sib baik rasa dia sedap

KARI IKAN AYAM...
1 ekor ikan Ayam
20 batang kacang buncis
10 cili padi- biar sebiji- sebiji
½ cawan serbuk kari ikan
5 asam keping
1 kotak santan + 4 cawan air
garam & sedikit gula
½ cawan minyak

Bahan Tumis:
5 bawang merah hiris
4 bawang putih hiris
1 sudu halba campur
2 tangkai daun kari



1. Siapkan bahan tumis..


2. Bancuh serbuk kari dengan 1 cawan air



3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis hingga harum



4. Masukkan rempah kari yang dibancuh dan masak hingga naik minyak...


5. Masukkan ikan yang sudah dibersihkan



6. Balik- balikkan ikan hingga ikan ½ masak


7. Masukkan asam keping dan garam serta ¼ sudu teh gula



8. Gunakan 1 kotak santan + 4 cawan air dan tuang dalam kari


9. Tambah cili padi sebiji- sebiji



10. Bersihkan Kacang Buncis


- Potong hujung kacang buncis untuk buang urat nya
11. Potong kacang buncis anggran sepanjang telunjuk dan masukkan dalam kuah yang menggelegak


12. Biar mendidih sekejap sahaja dan sesuaikan rasanya..
Kecilkan api beberpa minit supaya kuah mendidih perlahan dan kuah aka  naik minyak..
Siap

4 comments:

  1. bagusnye...rajin wat blog lagi ye..huhu keep it up

    ReplyDelete
  2. sedap ikan ayam.ni dagingnya lemak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...
      Baru ingat...
      Kiter x makan isi ikan tu...
      Mak kiter ngan kakak jer makan..
      Kiter just cicah kuah dia jer.
      X tau lak isi dia lemak...huhuhu
      Rugi oooo

      Delete