Wednesday 6 March 2024

MASAK BUBUR KACANG KETUPAT

 

Masak Bubur Kacang Ketupat.


Antara bubur yang saya kerap jugak masak.Kalau masak bubur kacang hijau atau kacang merah dah biasa kan..Sesekali cuba try campurkan dengan  kacang ketupat..Pada tekak saya sedap..Mana tahu tekan rakan rakan juga menyukainya...


 Cuma kacang ketupat ni dia lebih besar daripada kacang hijau.Jadi,kena rebus kacang ketupat ni dulu.Takda ratio pun antara kacang hijau dan kacang ketupat ni.Boleh saja nak guna sama banyak atau nak lebih kan mana mana kacang yang digemari.Cuma pada saya kalau buat bubur guna kacang ketupat semata mata macam kureng sikit.Kena campur juga dengan kacang hijau.So,elok rebus dulu kacang ketupat  tu hingga kembang,baru masukkan kacang hijau dan teruskan merebus..


BUBUR KACANG KETUPAT + KACANG HIJAU
1 cawan kacang hijau-
1 cawan kacang ketupat
¼ cawan sagu biji
1 kotak santan
1 helai pandan
½ sudu teh garam
2 keping gula melaka

1. Rendam kacang ketupat, kacang hijau  dan sagu berasingan.


2. Rebus kacang hijau dan kacang ketupat berasingan.Rebus hingga empuk.
( Saya rebus kacang ketupat dulu hingga kembang,baru masukkan kacang hijau dan teruskan rebus hingga empuk


3.Campurkan kedua2 kacang yang sudah direbus dalam sebuah periuk dan masukkan
½ kotak santan yang dicampur 2 cawan air.


4. Masukkan pandan dan garam.


5. Masak semula hingga mendidih dan tambah sagu


6. Bila sagu jernih baru masukkan gula kelantan atau gula melaka.


7. Masak hingga agak gula larut dan tambah baki santan pekat dalam kotak.

** Masak beberapa jam awal sebelum makan supaya lebih pekat dan sedap



Seperti biasa..saya suka makan bubur kacang dengan biskut cream creaker.Kali ni sebab takda cream creaker,saya hanya ada biskut tawar yang kecik kecik ni..pun sedap


11 comments:

  1. biskut kecik2 tu makan dgn apa pun sedap

    ReplyDelete
  2. Biskut tawar ni keras sikit kan, kena rendam lama sikit dalam bubur bagi lembut. Aaa.. sedapnya.

    ReplyDelete
  3. tak pernah pulak rasa bubur kacang ketupat nie..
    salam kenal ya dari Linda

    ReplyDelete
  4. oh di panggil kacang ketupat ke in Malay. Arwah mama selalu buat kari kacang ni letak batang kelo tu or ikan masin. Indian panggil "thatta payaru" omputih panggil black eyed peas kan

    ReplyDelete
  5. saya biasa jumpa memang dalam ketupat je kacang ni,belum pernah makan buat bubur..biskut kecik2 tu tempat kami paggil biskut mayat..xtau la pasal apa.agaknya dulu2 tuan rumah sediakan biskut ni kot untuk orang2 yang uruskan jenazah

    ReplyDelete
  6. lama tak makan biskut kering kecik-kecik gitu kak...

    ReplyDelete
  7. Kacang ketupat tu agaknya yang kami panggil kacang tolo. Orang Jawa biasa masak dengan perut lembu waktu kenduri kawin. Kacang ini juga kota yang dimasukkan dapat lepet / ketupat pulut orang Jawa yang saiz panjang tu.

    ReplyDelete
  8. Makan bubur kacang dengan biskut cracker ni agaknya style utara ya? Pernah baca di blog Puan Hazel pun makan gini.

    Tak pernah masak bubur kacang ketupat ni. Entah kenal atau tak kacang ketupat ni kalau jumpa di kedai 😄

    ReplyDelete
  9. lady x pernah tahu kacang ketupat.. mula2 ingat ketupat dibuat bubur seperti bubur kacang.. hihihi..

    ReplyDelete
  10. Nampak sedap tapi SA x pernah makan macam ni...rasa macam nak buat plak bubur kacang mcm tu...

    ReplyDelete