Sunday 21 January 2024

SAMBAL SALMON vs SAMBAL TELUR

 Saya sejenis yang suka lauk lauk kering.Nasi pun saya suka yang lerai berderai.Kalau nasi lembik kurang kena dengan tekak saya.

Dapat lauk kering kering atau bersambal,gaul dengan nasi panas berderai...laju suap



Masak Sambal Ikan Salmon & Telur 

SAMBAL SALMON + TELUR
1 keping salmon yang agak besar ( potong 4)
2 biji telur.
¼ limau nipis
Minyak,garam,gula & daun sup untuk tabur.

Bahan blend:
6 cili merah 
5 cili padi merah
½ bawang besar
3 bawang putih
* blend jangan terlalu halus

1. Garam kunyitkan ikan salmon dan goreng garing.

2. Dalam minyak yang sama tumis bahan blend hingga naik minyak

3. Perisakan 

4. Tambah sikit air dalam sambal biar mendidih.Pecahkan telur tanpa kacau  dan biar mendidih perlahan hingga telur masak dan sambal naik minyak semula.

5. Masukkan ikan salmon goreng dan perahkan limau nipis.

6. Sesuaikan rasa.


Bukan telur salmon tapi hanya telur ayam.Tak mampu nak beli telur salmon buat sambal.Salmon yang dibeli pun adalah salmon beku import.Negara kita kita manalah ada salmon kan?
Memang salmon import la kan...
Beli dua keping dekat dua puluh ringgit juga.Tapi ikan tempatan pun kalau kalu jenis ikan potong macam ikan jenahak..ikan merah bagai tu silap silap lagi mahal dari salmon.Kalau pasaraya dekat rumah saya ni ikan merah RM49.99/kg
Salmon beku ni dalam RM47.99/kg..( semua nak letak 99 kat belakang kan..Padahal masa bayar dia bundarkan untung kat dia kan🤭)
Ikan local lagi mahal kan...



Salmon goreng garing.
Kalau western salmon ni biasa di grill atau digoreng tohor yang mana garing di luar dan juicy dalamnya.

Tapi saya suka potong 4 dan  goreng garing macam goreng ikan ikan Malaysia..saya bubuh garam kunyit ,dan goreng  garing ...hihihi
Kulit dia paling sedap...
Kepala salmon pun sedap masak kari..paling feel matanya yang lembik berlemak..Dah lama tak nampak kepala salmon kat pasaraya dekat rumah ni.Dulu kalau hari Ahad,pi pasaraya ni pagi pagi, dekat 10 ekor salmon depa potong,dapat la beli kepalanya.Tapi lately ni kalau nampak pekerja Bangla potong salmon,kepala depa simpan untuk depa.Bukan la depa curi tapi depa simpan untuk depa beli kemudian..Kita nak beli,dia cakap sudah ada orang booking..
Melopong la kita yang bukan Bangla ni...hihihihi






Sayur Sawi ala Afrika..
Sayur ni selalu nampak depa makan bersama fufu tapi versi sayur bayam.Saya takda bayam..gantikan dengan sawi.Pun sedap

SAYUR SAWI ALA AFRIKA
1 cekak sawi
1 tomato merah
5 cili padi merah
3 bawang putih
½ bawang besar
Minyak,garam,gula

1. Sawi dibersihkan .Batang sawi dikerat pendek-pendek dan daunnya hiris halus.

2. Cincang  tomato  merah , cili padi,bawang besar dan bawang merah dan bawang putih berasingan.

3. Panaskan minyak,tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum.Masukkan cili padi dan  goreng hingga naik bau.Masumkan pula tomato cincang dan masak beberapa minit sambil dilenyek lenyek hingga tomato lembut dan lumat.

4. Masukkan sawi dan balik balikkan hingga sawi empuk.

5. Perisakan & sesuaikan rasa.


9 comments:

  1. Kesianlah kita yg bukan Bangla ni, Mak Ngah.. dianaktirikan di negara sendiri. Sayu hati dibuatnya 🥹

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoii..saya dah reply pg tadi..dia hilang..ads beberapa replies kat komen SK dia tak timbul tak tau pasai pa

      Delete
  2. Apa boleh buat depat yg conquer semua 🙄
    Sy pun suka kulit salmon, sedap lemak² gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...kalau yang sepuak lagi tu lagi menyampah...yang ada kad unhcr tu

      Delete
  3. sayur sawi ala afrika tu makan dengan capati pun sedap kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah.....boleh try nanti..
      Macam palak paneer agaknya

      Delete
  4. Kulit salmon memang sedap. Waktu Firdaus umur setahun, kami makan di Seoul Garden KK, kulit salmonlah yang jadi rebutan. Sedap sangat apabila dipanggang garing. Sekarang tidak pernah jumpa lagi kulit salmon kalau makan di situ atau di Seoul Garden cawangan lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...sekarang dah takde..
      Dulu kat pasaraya Jusco pun ada jual kulit salmon..naw,dah takda

      Delete
  5. Sama la dengan SA kak, suka nasi berderai...kalau lembik ke lembut ke..SA x suka..x pernah lagi buat sambal ikan salmon...boleh cuba ni

    ReplyDelete