Thursday 29 August 2019

KELEDEK JEPUN GORENG RANGUP & MANIS

Keledek Jepun Goreng
Sedap sebab Keledek Jepun isi dia lebih manis dan creamy
Walaupun saiz dia kecik tapi xde serabut
Masa makan rasa creamy dan sungguh sedap
Aku suka Keledek Goreng
Lagi suka klu guna Keledek Jepun sebab lebih sedap

Keledek Jepun Goreng vs Teh O Panas
Memang feeling


Keledek Jepun
Ni mak aku cakap sengaja pilih yang saiz agak besar sebab nak buat Keledek Goreng
Kalau nak rebus mak aku caka better pilih yang kecik-kecik..
Kalau nak  balik Kedah
Mak aku mesti beli Keledek Jepun ni untuk bawa balik kat nenek
Sebab nenek suka sangat Keledek Jepun Rebus
Nenek kata kat sana susah nak cari
Hari tu nampak banyak jual kat RTC Simpang Pulai tulis Keledek Manis Cameron Higland
Nampak kulitnya merah dan ubinya comel-comel
Sekali bila beli masa nak rebus nenek cakap isinya purple la..
Hahaha.... Makanya bukan la Keedek Jepun
Dah tulis pun Keledek Cameron. !
Tapi masa balik Raya Haji baru
Cari Keledek Jepun xde stok
Masa singgah Mydin RTC....
Mak aku soh carikan Kacang Edamame untuk replace Keledek Jepun fav nenek tu
Haaaa... Nenek suka Kacang edamame tu
Kacang edamame pun dari Jepun juga
Kiranya nenek suka makanan Jepun la..
Sushi pun nenek makan tau
Tapi xtau la kalau Takoyaki nenek suka ke tak...



Resepi tepung celup just c&p dari old post Cempedak Goreng sebab mak aku cakap sama jer


KELEDEK JEPUN  GORENG
1/2 kg keledek Jepun
Batter Celup;
1 cawan tepung gandum
1 caaan tepung beras
1 sudu teh garam
1 sudu besar gul
2 sudu minyak
Sikit serbuk kunyit
Air secukupny
Minyak untuk goreng

1. Campur semua tepung, garam, gula dan ta tambahkan air sedikit demi sedikit hingga pekat
2. Tambah air ikut pekat atau cair yang digemari
3.Tambah 2 sudu minyak dan serbuk kunyit
4. Sedia diguna untuk buat cempedak goreng, pisang, keledek atau keropok lekor

Kupas kulit keledek, bazuh dan hiris anggaran twbal 1 cm


Aku suka keledek
Aku juga suka tepung krup krap

Slruppppp..

No comments:

Post a Comment