Sunday, 25 August 2019

BEKAL KE SEKOLAH SETIAP HARI

Chicken slice Sandwich
Ni bekal hari Khamis
Antara bekal yang selalu aku bawa ke sekolah
Aku memang bawa bekal
Bekal ke Sekolah setiap hari
Ya.. Memang hampir setiap hari aku memang bawa bekal ke sekolah
Dalam setahun mungkin hanya beberapa hari sahaja yang aku x bawa bekal
Selalunya aku x bawa bekal tu maybe sebab ada event kat sekolah yang memang sediakan makanan..
Macam Jamuan Raya etc
Ada juga hari yang mak aku x sempat masak
Biasanya kalau mak aku x sempat masak mak aku akan benti kat Petronas untuk aku beli roti dan susu kotak
Aku kalau dapat susu dah kira ok dah
Dapat sarapan 1 kotak susu Dutch Lady pun dah cukup untuk aku bertahan sampai rehat


Ni bekal Hari Jumaat
Mac Goreng dengan daging
Haaa.. Pasta ni antara bekal yang selalu ulang2 bawa bekal
Kadang mak aku masak ngan sos
Kadang goreng ngan isi ayam.. daging
Paling cokia mak aku goreng ngan sardin


Meehoon Goreng
Ni bekal fav mak aku

Tapi mak aku jarang masak bekal ni
Sebab abang x suka meehoon goreng
So.. Kalau masak meehoon goreng
Mak aku akan buat roti bakar @ nasi goreng untuk sarapan abang

Spaghetti
Bekal hari Isnin
Haaa... Memang selalu ulang-ulang la
Kadanv seminggu sampai 2x bawa bekal yang sama
Hihihi
Kalau buka kabinet dapur kat atas tu
Memamg sentiasa ada stok pasta
Spaghetthi.. Fettuchini, spiral, bow tei, anfel hair.. Vermicelli.. Macaroni etc
Kami memang suka pasta
Kadang mak aku masak pasta untuk bekal
Kuah or sos habis
Tapi pasta ada berbaki
Kalau ada kes macam tu biasanya malam mak aku akan masak sup
Makan ngan pasta

Nasi bersama lauk
Ni bekal hari Rabu
Haaaa.... Yang ni jarang la aku bawa nasi
Sebab leceh nak makan
Tapi ni bawa bekal nasi sebab hari Rabu tu mak aku masak Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang untuk potluck tu
So... mak aku cakap sebab bz masak gulai tu x sempat buat bekal lain
Bawa la nasi & lauk
Lagipun hari Rabu ada koko memang ada lunch break swlain break pukul 10.30 tu

Carbonara
Ni bekal yan aku sukwalaupun leceh swbab berkuah
Tapi sebab sedap
Aku memang suka
Ni bekal hari Selasa kot
Aku pun dah lupa

Bekal nasi goreng.
Selalunya kalau bawa bekal. Nasi Goreng bukan nasi semalam tang x habis
Selalunya memang mak aku masak nasi waktu pagi
Mak aku cakap sebab nak bawa bekal
Kalau guna nasi semalam selalunya sikit memang x cukup
Aku memang bawa bekal
Mak aku pun memang bawa bekal
Nak tinggal untuk breakfast abang ngan kakak lagi
Memang kena masak banyak
Kumpul jer semua bekal seminggu ni jadi 1 entri
Sebab semua Bekal yang dah selalu sangat ulang-ulang bawa
Tapi sejak tinggal aku sorang jer sekolah
Mak aku asyik buat bekal ulang2 jer
Dulu masa abang.. Kakak... Aku sekolah
Setiap hari bekal best2
Takdenya bawa nasi putih
Selalunya mak aku buat bekal special.
Malam dah boleh request nak bawa bekal apa
Pagi2 bangun 1 rumah dah bau scone sedang dibakar..
Bau pancake... Pizza... Roti fresh sedang dibakar.. Wrap.. English Muffin...
Huh...
Jarang bekal ulang2 bekal yang sama dalam seminggu
Selalunya lepas sebulan ker baru ulang bekal yang sama
Masa tu best sangat
Sarapan dalam kereta waktu gelap pagi lagi
Mak aku akan  buat bekal sorang 1
1 bekal lagi untuk aku abang & kakak breakfast dalam kereta
1 tumbler Teh O untuk kongsi minum 3 orang dalam kereta
Mak aku drive... Kitorang bertiga berebut sarapan..
Selalunya sebab abang amik lebih
Hahahaha....
Kadang mak aku keluarkan suara petir..
Semua senyap..
Semua kenangan tu banyak yang dah hilang
Hanya lepas ada blog ni jer
Semua makanan dan sesetengah peristiwa tu disimpan di sini
Antara bekal yang aku bawa ke sekolah. bertahun-tahun itu ada tersimpan dalam

BEKAL KE SEKOLAH...... KAT SINI.... .



Hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi aku akan meninggalkan zaman persekolahan
😭😭😭😭😭
Aku akan merinduiiiiiii




8 comments:

  1. dulu.. mak masih muda, tenaga masih banyak, idea silih berganti, sekarang…….. (sila sambung sendiri)

    Doakan mak Cella Panjang umur dan diberi kesihatan yg baik agar Cella pula dapat berbakti dan masakkan untuk mak bila mak dah tua nanti

    ReplyDelete

  2. (sila sambung sendiri) tu dah macam kwna wat karangan menyudahkan cerita lak.. Hihihi
    In sha Allah... semoga Allah merahmati kita semua

    ReplyDelete
  3. Hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi aku akan meninggalkan zaman persekolahan 😭😭😭😭😭 aku akan merinduiiiiii sebak,sedih pulak kita yg membacanya mcm kita pulak yg sekolah...tak sedar air mata mengalir...huhuhu

    ReplyDelete