Sunday 18 August 2019

DAGING GORENG BLACK PEPPER

Daging Goreng Black Pepper
Mak aku masak daging qurban jadikan Daging Goreng Black Pepper
Sedapppppppp


Semua pun suka Daging Goreng  Black Pepper ni
Makan sampai licin


Dah la pedas pepper
Mak aku tambah lavi cili padi
Huh.. Berpeluh
Tapi cili tu aku x makan la
Mak aku jer makan cili tu
Mak aku memang suka pedas teruks..!!

Tak cukup pedas dari black pepper sauce
Mak aku tambah lada putih lagi
Kata mak aku sebab xde stok lada hitam biji
Hanya guna sos lada hitam
Mak aku cakap xcukup kick
Sspatutnya kena tambah lada hit tumbuk baru pure
Yang ada stok hanya lada putih
Apa beza Lada Hitam & Lada Putih?
Mak aku cakap Lada Hitam dibuat daripda lada segar  hijau yang dikeringkan hingga kulitnya kecut dan kulitnya bewarna hitam
Lada putih pula mak aku kata dibuat daripada lada yang telah direndam dan dibuang kulitnya..
Hanya biji lada yang tinggal dan dijemur hingga kering.
Mak aku cakap mak aku suka makan buah lada segar sebagai ulam..
Mana dapat?
Mmmm....mak aku cakap dulu mak aku selalu minta kat gardener DBKL

Betul la lada putih hanya biji tanpa kulit
Selalu kalau guna mak aku tumbuk halus
Tapi masak daging ni mak tumbuk kasar
Bila tergigit
Mmm sedap la..
Sebab lada putih rasa dia x kuat sangat macam lada hitam
Tapi kalau makan burger kat Mc D aku suka letak lada hitam banyak2..
Sedappp


DAGING GORENG BLACK PEPPER
1/2 kg dagingg hiris nipis & gaul garam hserbuk kunyit
2 biji kentang - potong wedges & goreng
1 bawang Holland
1 cili merah - hiris
5 cili padi
1/4 cawan minyak
1/2 cawan sos lada hitam
3 bawang putih- ketuk
1 ketul halia muda- potong jejari halus
1 sudu besar lada putih - tumbuk kasar
Daun sup & daun bawang hiris

1. Panaskan minyak dan tumis daging yang digaul garam kunyit
2. Masak hingga keluar air daging dan mendidih
3. Jika daging masih belum lembut tambah sedikit air dan terus masak hinga daging lembut dan naik minyak
4. Tambah kentang goreng, sos lada hitam, bawang holland, cili dan lada putih tumbuk
5. Masak hingga pekat dan naik minyak
6. Sesuaikan rasa dan tabur cili padi serta daun bawang + daun sup

2 comments: