Monday 26 August 2019

DAGING MASAK ASAM PEDAS

Daging Masak Asam Pedas
Lauk lunch semalam
Mak aku masak


Asam Pedas Daging
Daging Masak Asam Pedas
Mana 1 yang betul
Ntah....yang ni belum sempat cikgu BM aku ajar..... Cikgu BM dah kena tukar
Cikgu hanya sempat ajar perbezaan penggunaan Pisang Goreng & Goreng Pisang jer..
Hahahahaha...


Pagi-pagi lagi 1 rumah dah bau Asam Pedas
Setiap hari pun pagi-pagi akan ada bau mak aku masak
Tapi kalau bau masakan pada weekend morning... Dia nyer feel tu lain skit
Sebab kalau hari sekolah, bau masakan apapun x fokus sangat sebab kelam kabut nak iron baju.. nak mandi bagai
Tapi kalau weekend or public holiday
Dia nyer bau masakan akan menarik mata untuk tengok apa yang sedang dimasak
Hidung akan kembang kempis menghidu bau dan otak mula meneka apakah masakan yang sedang dimasam
Hahahaha.... nk citer bau jer leh jadi sinetron Indon oooo..
Hahahaha
Kalau tengok sinetron Indon kadanv memang geram jer...
Cerita leh habis dalam 10 episod pun dia nyer meleret sampai 125 episod..
Tapi tengok jugak
Hahahaha...
Aku suka juga layan sinetron.
Lagi2 kalau ngan nenek
Mak aku memmang x layan langsung



Asam Pedas Daging ni mak aku masak awal sebab mak aku kata x masak breakfast
Terus masak untuk brunch
Tapi brunch pun mak aku dah siap masak nasi & laksa lagi...
Dua2 heavy..

Aku pilih makan nasi la
Sebab ada Asam Pedas Daging ni
Pukul 10 dah layan nasi dah
Hahaha...


DAGING MASAK ASAM PEDAS.... mak aku
½kg daging - potong
4 sudu minyak
1sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 tangkai daun kesum
1 serai- ketuk

Bahan Blend:
20 cili kering- rebus
½bawang besar
3 bawang putih
2 hiris lengkuas
2 hiris halia
2 hiris kunyit

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
2. Masak hingga naik minyak
3.Masukkan daging, serai dan masak hingga kecut & tambah 4 cawan air
4. Masak hingga daging empuk.Jika belum empuk, tambah lagi air panas agak- sesuai kuah dengan daging
5. Bila daging lembut baru dimasukkan air asam jawa, garam, gula dan daun kesum
6. Perlahankan api dan masak dengan api perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik
7.Sesuaikan rasa.

4 comments:

  1. Salam sedap kalau Ada Sayur kobis goreng atau kacang buncis goreng.
    Ikan masin..

    Laksa APA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada sayur...
      Heee....lepas ni post
      Laksa special.. Hahaha... Tungguuuuuu

      Delete
  2. Replies
    1. Heeee.... opkos la Asam pedas fav Johorian... Tapi kakak kiter pun fav teruks kalau ngan Asam Pedas....

      Delete