Tuesday 5 December 2017

SUP TAUHU JEPUN DAN UBI TERATAI


Sup  Tauhu Jepun dan Ubi Teratai..
Makan dari tengahari sampai malam...
Haaa...apa lagi nak buat cuti- cuti sekolah ni..
Makan ..tido...tengok TV...wasap
Itu jer lah....
Haaa...bahagia nyer hidup macam xde mender nak buat jer..
Yer lah..
Bangun pagi jer tengok semua makanan dah tersedia...
Nak buat apa lagi...
Makan la..
Hahahaha...



Sup Tauhu Jepun dan Ubi Teratai...
Tapi sebenarnya kalau nak ikutkan ada macam- macam lagi
Yang hitam tu aku paling suka..
Rangup...kruk..krup..krak..
Haaa..
semua bunyi ada....



Mak aku cakap yang hitam tu Cendawan Telinga..
Haaa...telinga siapa??
Mak aku cakap Telinga Tikus..!
Yerk...!!!!
Hahahaha...kalau xnak raser geli..
Mak aku kata sebut sahaja in English...
Black Fungus..!
Haaaa...baru la selera sikit nak makan..
Ini kalau dah Telinga Tikus...
Hadoi...time gigit tu dah la licin2
Ada bunyi krup ..krup
Xkan ko terasa ko gigit Telinga Tikus dan tikus tu plak berdecit sebab telinganya dah putus separuh digigit ...dikunyah...ditelan..
Yarky...!!
Haaaa...tapi itu lah yang paling sedap...
Kikikikkiki....



Selain Tauhu Jepun...
Mak aku cakap dalam sup ni ada Ubi Teratai..
Ada Kentang...
Ada Telinga Tikus tu...hihihi
Kuah dia ...
Pergh...hifup panas- panas...
Pastu tergigit Telinga Tikus tu...krup3...
Bila gigit Tauhu Jepun lak...smooth jer...
Kentang yang empuk...
Ubi Teratai yang liat rangup manis..
Mmmmm...semua struktur ada..
Oit...bukan struktur la..
Ini kita panggil tekstur..
Hahaha



Aku suka sangat Sup ni...
Sedap...
Memang habis .


Haaa...ni la Ubi Teratai yang huat sup ni
Selalu asyik lupa nak snap pic UbibTeratai a.k.a Akar Teratai a.k.a Lotus Root
Hari ni dah x lupa
Tapi tu la..
Ubi Teratai tu plak dah calar2 kulit dia sebab dah dekat 2 minggu dalam peti ais

SUP TAUHU JEPUN & AKAR TERATAI
1 ketul ubi teratai- kupas dan hiris nipis
3 paket tauhu Jepun/ Tauhu Telur- setiap 1 dipotong 4
2 biji kentang- dadu besar
5 black fungus- rendam & buang bahagian keras
2 hiris halia- racik
2 bawang putih-:cincang
1/2 bawang besar- dadu
2 sudu minyak
1 sudu teh garam
5 cawan air
1 pokok daun sup


1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang putih dan halia.
2. Masukkan 5 cawan air
3. Masukkan akar teratai dan kentang dan biar mendidih hingga kentang empuk
4. Tambah garam dan black fungus.
5. Sesuaikan rasa
6. Masukkan tauhu Nepun akhir sekali supaya x hancur @ pecah
7. Tabur daun sup dan matikan api

No comments:

Post a Comment