Saturday 15 April 2017

SAMBAL TELUR DAN KACANG BENDI

Sambal Telur Kacang Bendi
Lauk Menu Bajet lagi
Hahahaha..
Sebabnya semua masak dalam satu meny jer..
Sambal..telr dan kacang bendi dimasak All in One..



Ni lauk untuk dinner hari Rabu kot..
Haaa...dah x ingat..
Malas nak check detail kat pic tu..
Sebab x penting pun hari apa..
Yang penting mak aku masak..
Aku makan...



Tapi rasanya aku ngan mak aku jer yang makan..
Abang x makan pun sebab abang dah makan kat luar kot..
Ala...lately ni lauk kat umah dah x berapa ngancam
Sebab banyak menu bajet
Tapi bila citer kat kawan-kawan aku..
Dorang cakap  aku still untuk mak aku masak..
Mak dorang ada yang kerja shift..
Ada yang mak memang balik lewat malam
Ada juga yang beberapa orang mak dorang x kerja..
Tapi memang mak dorang x masak sebab bapa dorang kaya ..
So..setiap hari mak bawa makan kat luar..
Hmmm...untung ar !!!
Bila cakap kat mak aku..
Mak aku cakap aku pun untung juga..
Sebab xyah fikir nak cari duit..
Mak aku cakap..
Mak aku kena kerja...kena masak...kena basuh...kena itu..kena ini...bla...bla...bla...
GULP..!!!!
Agaknya hari ni maka ku mood x baik kot..
Xde ayat-ayat positif dah...
Huhuhuhu..
Padan muka aku...!!!
Sib baik mak aku " Berpidato" tu kejap jer..
Hihihihihihi....
Jom makan dolu lah...!!


Ni pinggan mak aku...
Sambal Telur..
Pastu ada lak Telur Masin..
Tapi naper kuning telur masin tu warna dia x macam selalu..
Haaa...mak aku cakap ni "homemade" Telur Masin yang Mak Anom bagi..
Telur tu mak aku cakap versi yang rendam air garam..
Selalu belui yang salut warna hitam tu..
Lepas masak mak aku ajak au makan ..tapi aku belum nak makan..
So...mak terus cedok isi dalam pinggan  ngan nasi ngan lauk sekali..
xde hidang-hidang dah..
Sebab aku belum nak makan..
Aku belum lapar sebab balik tadi Ruzai dah belanja Ice Blended..
Kenyang lagi..
So, mak aku makan sengsorang...

SAMBAL TELUR BENDI 
5 biji telur ayam
10 batang bendi muda
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 keping asam
5 biji cili padi
1/2 cawan minyak masak

Bahan Blend:
15 cili kering
1 biji bawang besar



1. Siapkan bahan

2. Celur Kacang Bendi hingga masak..
    Tapi sebab nak cepat..mak aku cakap 2 in 1..

Ni la 2 in 1... BAwah  tanak nasi...Atasnya kukus bendi... barulah bajet..!!!


3. Goreng telur jadikan telur mata... Asal 5 biji...dah ngap 1 tinggal 4


4. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingg mendidih. Masukkan asam,garam,gula dan masak hingga naik minyak


5. Kacang bbendi yang sudah dikukus tadi dipotong tangkainay


6. Masukkan telur mata dalam sambal..


7. Tambah bendi rebus tadi dan kacau rata..
    Sesuaikan rasanya dan siap..!!!



Ni mak aku dah cedok asingkan untuk abang...Mak aku selalu pesan jika ada yang belum makan...cedok dan asingkan..jangan disimpan baki atau sisa yang kita dah makan untuk orang yang belum makan...
Kata mak aku...itu yang nenek selalu pesan..
Mmmmm....
Tapi kat kenduri tu...xde pun dorang cedok tinggalkan kat orang yang belum makan..
Mak aku cakap kenduri xper sebab tu buffet...
Lagi pun tu kenduri...
Ini yang dok citer ni kalau kat umah kiter..!!!!
Oooo   ok..ok..ok...(agaknya hari ni mak aku ABC kot....) hahahaha..
Larikkkk...!!!!!!
Kikikikiki....

No comments:

Post a Comment