Friday 14 April 2017

LOMPAT TIKAM


Lompat Tikam...
Haaa...nilah Kuih yang Paling Ganas..
dah lompat ..tikam plak...
Sebut Lompat Tikam...
Aku terbayangkan Hang Tuah dan HangJebat bertikam
Agaknya kuih ni favourite Hang Tuah dan Hang Jebat kot..
Sebab tu namanya Lompat Tikam..



Tapi mak aku cakap Lompat tikam ni kuih Negeri Kelantan..
Patut la manissss
Macam xde kaitan ngan Hang Tuah la plak sebab Hang Tuah kat Melaka..
Mmmmm...siap la yang letak nama sikit nyer ganas ni kan...
Hahahaha...



Lompat Tikam ni mak aku masak hari apa ntah..
Dah lupa...
Tapi mak aku buat x banyak pun sebab 3 orang jer..
Tupun simpan  kat abang sampai malam...
Abang x makn..
Huh..rugi..rugi...rugi..!!!
Kata mak aku Lompat Tikam ni fofuler dalam Bulan Ramadhan
Tapi ni belum bulan puasa lagi kan...
Haaaa...tapi dah nak puasa dah kan...
Rasa Lompat Tikam..??
Mmmmm...sedapppp..
Manis..lemak berkrim
Camaner mak aku buat Lompat Tikam ni...?
Macam niiii....:
Nak buat Lompat Tikam ni mak aku kata ada 4 bahagian
- Pulut Merah
- Kuih Hijau
- Sos Santan
- Air Gula Nisse/Gula Melaka
 Jom baca sampai habis


LOMPAT TIKAM
 

 Pulut Merah:
1......1 cawan pulut- direndam selama 4 jam @ lebih  bersama 1/2 sudu teh pewarna merah .
2.......Kukus pulut merah hingga masak



Kuih Hijau ( tawar) :
1 cawan tepung beras
3 1/2 cawan air pandan @ air biasa
1/2 cawan air kapur yang jernih  ( 1/2 cawan air + 1/2 sudu teh kapur)
1/2 sudu teh pewarna hijau

1. Bancuh tepung beras,air  pandan,air kapur dan kacau hingga larut.
2. Masak atas api yang kecil
3. Kacau sentiasa hingga adunan pekat dan meletup2
4. Masukkan dalam loyang dan biar sejuk



Sos Santan:
2 cawan santan pekat
2 sudu tepung beras
1/2 sudu teh garam


1. Bancuh semua bahan dan masak atas api hingga pekat dan meletup-letup
1. Sejukkan.


Air Gula Nisse:
2 keping gula nisse
( boleh ganti dengan 1ketul gula melaka)
1 helai daun pandan
1 cawan air

1. Masak semua bahan hingga mendidih dan biar suam
*** Jika tiada gula melaka @ gula nissey boleh gunakan gula perang @ gula merah)


Cara Hidang:
- Cedok sedikit pulut merah..
- potong Kuih Hijau beberapa kiub
- Cedok 2 sudu sos santan
- Masukkan dalam mangkuk

 

Bila nak makan bauru siram Air Gula nisse...
Nyum3...
SEDAP DO..!!!!
Kuih Yang Paling Ganas - Lompat Tikam
Kalau nak tahu  KUIH YANG PALING SEKSI...klick kat sini

No comments:

Post a Comment