Friday 21 April 2017

BIHUN GORENG BEKAL KE SEKOLAH


Bihun Goreng...
Untuk sarapan...
Dan...
Bekal semalam...


Bekal aku ngan mak aku...
Aku suka warna purple..
Mak aku suka warna ijau...
Tapi isinya sama jerr...
Hihihi....



Bezanya aku bawa chopstick...
Mak aku just bawa garfu...


Abang x bawa bekal...
Dalam pinggan tu untuk abang sarapan...
Tapi masa balik petang....
Tengok abang x makan pun...
Mmmm....dah lambat nak gi kerja la tu...
Abang memang camtu...
Mandi lambat..
Masuk bilik termenung lagi larrr...


BIHUN GORENG ...mak aku
1/2 paket bihun
1 cawan isi ayam- hiris
1 cawan kobis- hiris nipis
1/2 batang carrot- potong jejari
1 pokok daun sup
2 sudu minyak
2 sudu kicap manis

Bahan Tumbuk:
2 cili merah
2 bawang merah/ ½ bawang besar
1 sudu teh garam halus



1. Rendam bihun hingga lembut..anggaran 10 minit

2. Siap bahan- bahan..


3. Tumbuk cili dan garam hingga halus( garam digunakan supaya memudagkan cili hancur).Kemuadian baru masukkan bawang dan tumbuk lagi hingga bawang hancur


4. Gaul ayam dengan sikit garam.Panaskan minyak dan tumis ayam hingga masak..


5. Tambah bahan tumbuk..


6. Masak hingga naik minyak..


7. Masukkan carrot  dan kacau hingga layu


8. Basuh bihun yang direndan dan tapiskan..



9. Masukkan bihun dalam bahan tumis bersama 1 cawan air...Kacau hingga semua bihun bersalut bahan tumis



10. Renjiskan kicap manis dan gaul rata supaya sekata....



11. Sesuaikan rasanya...




12. Masukkan kobis dan gaul rata...


13. Tutup api dan masukkan daun sup..
Kacau rata supaya semua bahan sebati.



14. Siap.....

No comments:

Post a Comment