Siput Sudu..?
Haaa...Siput Sudu tu panggilan mak aku & nenek...Mak aku kata memang kat kampung panggil Siput Sudu..duduk KL je baru mak aku panggil Kupang sebab kalau nak beli Kupang..orang yang jual tu tau la..Kalau minta Siput Sudu..silap-silap dia kata xde..hee..Aku pun xtau kalau mak aku x bagitau yang Siput Sudu tu adalah Kupang...
Aku panggil Kupang..
Kupang Masak Pedas la jadinya...
Aku yang nak sangat makan Kupang ni..Semalam masa gi Hero..tengok ada kupang fresh ni..hmm..memang mak aku kena beli la...harga dia tulis 1kg = RM 7.99... kira 8 henggit la tu...hehehe.
Tapi mak aku amik sikit je untuk aku..x smapai 1 kg pun..Masa aku bawa gi timbang tengok harga dia 6 hinggit
Pastu mak aku masak juga Masak Lemak Cili Api Sardin ngan Kacang Panjang...Rasanya hari sebelum tu mak aku dah buat Masak Lemak Cili Api Sardin ni...
Mak aku kata ni lauk recycle...Sebabnya hari sebelum tu dah masak lauk Masak Lemak Cili Api Sardin ni ngan Kentang...Tapi sebab kentang tu habis aku ngan kakak makan..tinggal la kuah dia ngan ikan sardin tu xde sesiap makan..Ikan sardin tu tergolek 3 ketul berenang dalam kuah...So,hari ni mak aku panaskan balik & tambah kacang panjang...
Hmmm mak aku la makan sorang sebab aku ngan kakak xnak..Kalau ada kentang sedap la...Ni dah letak kacang panjang...xnak lah...
Haaa..telur dadar ni ngan daun salad aku suka...cuma aku makan x habis sebab nak habiskan Kupang tu..Walaupun nama dia Masak Pedas tapi aku boleh makan sebab x pedas sangat...x la macam kuah cili api tu...makan kentang dia saja pun dah rasa pedas...
Aku suka kupang ni sebab rupa dia cantik...
Mak aku kata kalau biasanya kupang ni orang rebus dulu amik isi dia baru masak..Tapi mak aku x rebus sebab aku nak mak aku masak ngan kulit dia..bari feel nak makan..hehehe..
Tapi mak aku buka kulit dia separuh...
Mak aku kata sebab nak buang ada benda yang akan menyebabkan sakit perut kalau makan tanpa buang benda ni..
Apa bendanya...?
Kata mak aku dalam perut kupang tu ada benda berserat warna hitam yang perlu dibuang...
Mak aku tunjukkan benda hitam macam benang2 tu....
Cam ni la rupa dia..macam benang2..macam tali yang buat sumbu pelita raya.. Mak aku pesan kat aku lain kali nanti dah besar kalau mask kupang ni benda ni kena buang..Kalau beli yang dah siap rebus pun kena la buang benda ni..
Camana benang2 ni boleh ada dalam perut kupang ni..?
Kata mak aku kupang ni biasanya diternak..Penternak akan gantung tali2 dalam air supaya kupang2 ni dapat melekat pada tali-tali tu..sebab tu la kalau tengok kupang yang baru dipungut dia berketul2..bergugus macam anggur...pastu baru kupang2 tu dipisahkan..
Mak aku kata dia pun tengok kat TV je..Kalau nak tengok yang betul2 kena la gi melawat tempat ternak kupang...
Hmmm..cam best plak dengar...kat mana boleh tengok tempat ternak kupang ni...?
Blend 4 biji cili merah dengan 1 bawang besar,2 bawang putih ..1 serai...& sikit kunyit...
Pastu panas minyak & tumis sampai garing..Masukkan kupang & garam sikir..Kacau sampai masak & angkat..Perah sikit limau nipis..sisp..
cakap pun dah la laju...sebab mak aku tengah baca surat khabar..hehehe
Masak Lemak Cili Api Sardin..?
Haa..tumbuk 5 cili api ngan sikit kunyit & garam...bubuh dalam periuk & tambah air..bubuh sekali kentang...Masak sampai mendidih & kentang empuk.bubuh 1 asam keping & 1 cawan santan pekat.. kalau guna kacang panjang masa dah mendidih baru masukkan..Biar mendidih kejap & siap..
Telur Dadar...?
Heee...yang ni memang aku tau le...Memang aku selalu buat pun...terutama kalau tidur lambat..pastu tiba2 lapar..hee..buat telur dadar la makan ngan nasi ..xpun makan ngan roti...tambah cheese lagi....Heeee
No comments:
Post a Comment