Wednesday, 5 February 2014

DONUT KENTANG....BEKAL HARI PERTAMA LEPAS TAHUN BARU CINA...

Selepas 5 hari cuti Tahun Baru Cina...
Hari Selasa kena la gi sekolah dah.....
Tapi sekolah menengah sebelah sekolah aku tu...ala SEMEKAD tu...xsekolah pun..
Dorang cuti sampai hari Selasa...waaa..6 hari tu....huhuhuhu..

Bekal hari Selasa & juga sarapan ....Donut Kentang...Tapi ni gambar malam hari Isnin....Mak aku buat donut tu waktu malam..Goreng beberapa biji untuk makan malam tu sambil tengok TV..Yang lain tu goreng setengah masak & frozenkan...
Makanya pagi hari Selasa.....bawa la bekal Donut Kentang....Bawa 3 ketul je sebab besar....Pastu 2 ketul mak aku masukkan dalam kitchen towel & makan dalam kereta buat sarapan...

Proses buat Donut Kentang ni ,mak aku buat masa malam...sempat la amik gambar...resipinya,mak aku la bantu...hehehe

DONUT KENTANG... untuk bekal
3biji kentang
1/2 kg tepung gandum
2sudu gula
sikit garam
1paket mauripan
1 cup air suam
3 sudu susu pekat
2 sudu marjerin
minyak
gula kastor/gula ising
1. Rebus kentang & kupas kulit..
2. Bancuh mauripan dengan 2 sudu gula & 1 cawan air suam...Biar 10 minit hingga berbuih..Haaa..dalam gambar ni mauripan tu dah berbuih & melimpah..kena letak mug tu dalam mangkuk plak sebab dah melimpah..
3. mauripan....sebenarnya mak aku kata mauripan tu brand dia..nama sebenarnya  yis atau ibu roti....
Napa xde bapak roti ek...? semua sebut ibu je...ibu pejabat...ibu kota....ibu roti...
Bapak pejabat..bapa kota & bapa roti gi mana...?
hahahaa...
4. Lenyek kentang & campur dengan tepung..campur garam...yis yang dah buih tu...susu & marjerin
5. Uli macam mamak buat roti canai...guna tangan tau..jangan guna kaki plak macam dalam surat khabar tu..hehehehe.....Mak aku kata dia bahagikan 3 ketul supaya mudah nak canai nanti...Yang nampak kuning ket tepung tu...kentang yang lenyek  x hancur la tu
6. Canai ..pastu guna la acuan donut....Haa ni acuan donut mak aku nyer...!!!
    Guna mulut gelas..pastu amik penutup botol esen vanila tekan kat tengah2 dia untuk buat lubang...hahahaha
7. Yang tengah tu jangan buang plak...yang tu uli semula dengan lebih2 tepi tu...
     Sebab tu la ada teka teki...
    Apa bendanya ..orang hanya makan tepi...tengah x  boleh makan...
    Hahaha..donut la...orang hanya makan tepi..sebab tengah tu lubang...mana boleh makan sebab
    kosong....!!!
   Tapi jangan loyar buruk plak sebab  kalau dunkin donut @ big apple tu boleh la makan tengah dia sebab   xde lubang...
7. Buat sampai habis..Mak aku guna aluminiun foil untuk alas atas kabinet dapur tu..tabur tepung supaya x melekat & mak aku kata kena jarakkan dia supaya bila donut tu kembang xde la dia melekat rakan-rakanya atau jiran sebeleh dia...donut ada jiran juga ke...?
8. Dalam 5-10 minit donut tu dah jadi kembang macam pipi aku...hahahaha..
  
 
 9. Pastu panaskan minyak & goreng la sampai nampak golden brown.Mak aku kata api kena kecik je..pastu kena selalu balik-balikkan dia baru cantik...
10. kalau nka frozenkan...xyah  sampai golden brown....tapi goreng kejap je..angakt biar sejuk & masuk dalam plastik & frozenkan..bila nak makan baru goreng lagi sampai garing...cam tu la mak aku buat untuk aku bawa bekal...
11. Golekkan dalam gula kastor.....Haaa..jangan x tau...aku memang kenal gula kastor sebab ada tulis pada plastik gula tu...hahahaha
 Lagi satu...aku suka tolong mak aku golek-golekkan donut tu dalam gula tu...heee
Gula kastor tu macam gula biasa tapi dia lagi halus....
halus dia x la sampai jadi sebuk sebab yang serbuk tu mak aku kata nama dia gula icing...

Aku suka yang golek dalam gula kastor sebab nampak gula dia cantik..Rasa dia pun lagi sedap..ada krup-krup gula tu..
Yang ni mak aku guna gula icing...sebut dia aising...tapi aku x suka...sebab nampak dia memang la cantik macam salji tapi bila makan gula tu rasa macam tepung & x best la...Aku lagi suka yang  letak gula kastor...
Tapi aku lagi la suka kalau celup dalam coklat  tabur dengan manik warna-warni tu..heeee

No comments:

Post a Comment