Saturday, 8 February 2014

MASAK LEMAK CILI API AYAM + DAUN SALANG & PUDING CAREMEL= MASAKAN KAKAK

Ayam Masak Lemak  Cili Api + Daun Salang.....Hasil air tangan kakak untuk makan tengahari..sebenarnya dah petang pun.. hari Khamis...
Hari Khamis ada kelas NADI...balik lambat smapi rumah dah dekat pukul 4.30 petang...
Dari luar lagi dah bau masakan kakak....


Hhmmm minggu ni dah 3x makan Sayur Daun Salang ni...Sebabnya memang banyak sayur ni yang kawan mak aku kasi tu..
 Asalnya kakak buar Masak Lemak Cili Api Ayam je...xde pun sayur tu...Tapi bila mak aku nampak dalam periuk ada lauk ni..mak aku siap minta izin dari kakak nak tambah sayur daun salang tu dalam masak lemak ayam tu..hahaha ....sikit punya bangga la kakak...mak aku siap minta izin tu...
Mak aku kata dia xnak la memandai alter masakan kakak...tapi sebab nak makan sayur tu..mak aku kata dia hanya "tumpangkan" sayur  tu dalam lauk yang kakak masak...
Huh...2x aku tambah nasi sebab lauk yang kakak masak ni sedap..pekat..lemak & x la pedas sangat macam mak aku selalu masak..Cuma mak aku ada la komen sikit..Mak aku kata patutnya kakak kena letak asam keping supaya lagi sedap & x muak....

 MASAK LEMAK CILI API AYAM + DAUN SALANG- Kakak nyer style
6ketul ayam
1kotak santan Kara
2cawan air
1 btg serai
sikit garam
1 keping asam keping - yang ni mak aku suruh tambah untuk lain kali
1 cekak sayur daun salang - yang ni pun mak aku yang tambah

Bahan blend:
1ketul kunyit
1bawang besar
5 cili api
2 cili merah

1. Masuk bahan blend dalam periuk .
2. Tambah air 2 cawan & serai.
3. Masak sampai mendidih & tambah garam...(& asam keping)...hehehe
4. Bila ayam dah empuk masukkan santan  & biar mendidih lagi..
5. Masukkan daun salang & biar sayur layu & masak..angkat..

*** Mak aku masukkan sayur tu masa kakak dah matikan api pun..pastu panaskan balik smapai sayur tu masak...Mak aku juga pesan ngan kakak suruh bubuh asam keping masa masak ayam tu dengan bahan blend...


Kakak kata dia cari asam keping x jumpa...hahahaha...Tu la xnak tanya aku...aku memang tau asam keping ada dalam botol tingkat atas kabinet dapur

Camaner aku tau kat mana mak aku simpan asam keping...?


 Sebab masa cuti sekolah bulan Disember hari tu..aku tolong mak aku kemaskan pantry....hahahaha...so,aku tau la mana letaknya asam keping tu...Dalam botol kaca yang berderet tu semuanya ada macam2 rempah...Ada yang aku tau nama dia..& banyak juga yg aku x ingat nama dia Yang paling aku ingat ..tu..yang bungkusannya warna mera tu Mee Ruski & yang bungkusan warna kuning tu Mee Maggi Kari peberet aku..Yang dalam balang tingkat dua tu plak..macam-macam pasta.....
Aku cakap ngan kakak ..lainkali kalau nak cari barang nak masak..tanya la aku..hee..ayat berlagak...

 
Ni plak Puding Caremel yang kakak buat hari Jumaat..semalam...Kakak buat senyap-senyap...aku ngan mak aku x tau pun....
Masa buka peti ais baru tau yang kakak ada buat puding......
Petang..masa kakak tidur..aku ngan mak aku plak senyap-senyap kuarkan puding tu.....
 &...&..keluarkan dari loyang & terbalikkan dalam bekas ni.....Dah banyak kali kakak buat puding ni...Tapi kali ni nampak gula hangus tu x berapa gelap...selalu kakak buat gula dia cantik jew...
Mak aku kata..agaknya kakak nak buat cepat2 sebelum kitorang balik kot...hehehe
 Ah...x kisah lah...yang penting puding ni peberet aku..sedap makan sejuk2.....Makan cepat-cepat sebelum kakak bangun....
Mak aku makan seketul je...lain tu aku la bedal....hehehe...
Nanti nak minta kakak tulis resipi ....sekarang dia tengah tidur..memang dia x akan layan la...heeee




2 comments:

  1. salam,

    daun ni arwah mak saya kata daun pucuk beruas atau bebuas. sedap makan mentah cicah sambal atau rebus kalau tua sikit.

    atau campur dalam bungkusan botok botok..

    katanya elok untuk kesihatan dan utk perempuan yg selalu masalah wanita ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak..mak kiter cakap Pucuk Salang ni BUKAN pucuk bebeuas..rupa nak sama tapi pokoknya dan rasa dia lain sikit...kiter pun baru jer cari info pasal pokok Salang ni kat...http://fazlisyam.com/pucuk-salang/

      Delete