Teringin nak makan Nasi Dagang
Maka masaklah nasi dagang cara saya..GULAI IKAN TONGKOL...
2 ekor ikan tongkol( saya suka tongkol hitam,)Anggaran 2kg & potong-potong & rebus bersama 2 cawan air +10 asam keping + 2 sudu besar garam
10 biji telur rebus
2 asam keping
10 cili pdi merah
5 cili hijau(kalau dapat cili yang buat solok tu lagi sedap)
2 kotak santan
½ cawan rempah kari ikan
2 keping kecil gula kelantan/ ½ cawan gula melaka
1 cawan minyak
garam secukup rasa
* Saya tambah 2 biji timun dikerat dan belah dalam bentuk jejari.
BAHAN BLEND:
20-30 cili kering-rebus
1 bawang holland
5 bawang putih
1 ketul kecik halia
1 ketul kecik kunyit
1 ketul.kecik lengkuas
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hingga naik minyak
2.Tambah serbuk kari yang dibancuh dengan 1 cawan air dan masak lagi hingga naik minyak sekali lagi
3. Masukkan ikan tongkol rebus.Masukan juga air rebusan ikan + secukup air untuk kuah (anggaran 5 cawan) biar mendidih
* saya tambah jug timun yang dibuang biji dan potong bentuk jejari
4. Masukkan santan, asam keping, gula kelantan, telur rebus dan masak hingga mendidih
5.Kecilkan api dan biar mendidih perlahan hinga naik minyak
6. Tambah cili padi dan cili hijau & sesuaikan rasa
Kukus beras yang dah rendam..Bila ½ masak angkat dan gaul dengan santan cair.Kukus lagi hingga masak
NASI DAGANG PUTIH
1 cawan beras pulut
3 cawan beras biasa
1 sudu halba
1 ketul halia muda- mayang halus
5 biji bawang merah- hiris
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 helai pandan
1.Beras pulut dan beras biasa dicampurkan. Yang putih tu beras pulut.Basuh dan rendam semalaman
2. Bila dah rendam sama jer warnanya....
3. Halba... guna 1 sudu jer...basuh dan rendam
4. Rendam berasingan dari beras sebab nanti air rendaman halba ni akan berlendir dan baunya agak kuat
5. Panaskan kukusan dan kukus campuran beras pulut dan beras biasa yang sudah direndam bersama pandan..Kukus anggaran 1/2 jam..
6. Angkat nasi yang separuh masak tu dan gaulkan dengan santan cair yang kosong.Gaul rata dan kukus semula anggara 20 minit lagi
7. Rasa dengan makan sikit nasi tu.. Jika dah masak angkat dan gaul bersama santan pekat yang sudah dicampur garam dan gula..
8.Campur dan gaulkan juga bawang merah hiris,halia mayang dan halba yang sudah direndam..
Tips: Mesti guna santan segar,,,Kalau guna santan kotak nasi xkan berkilat...dan nampak kusam x berseriRasa juga berubah8. Boleh terus hidang tanpa perlu mengukus sekali lagi.. Rasa akan lebih sedap dan berlemak
** Jika untuk tahan lama supaya x cepat basi,,,,,Kukus lagi sekali selepas digaul santan pekatTETAPI buka penutup pengukus....Kukus dengan keadaan terbuka supaya wap x masuk dannasi x lembik...
Gulai dah siap.
Siaplah nasi dagang gulai ikan tongkol cara saya
Acar tu takda carrot..Hanya guna timun bawang,cili,garam,gula & cuka
Dapat ratah kepala ikan ni terongat Nasi Dagang Atas Tol...Sejak Cella habis belajar kat UniSZA kami macam takda alasan nak ke Trengganu..hihihi
sedapnya kak oi... terus rasa nak cari ns dagang
ReplyDeleteSesekali memang teringin tu tak dapat dihalang kan
DeleteHai la MC ni, rajin sungguh!
ReplyDeleteNak try la resepi ni cuti sekolah nak mai ni...Abang ada syok sikit masak, dia kuat makan hehe
jom ..jom...bila anak anak semua ada...semangat nak masak kan
DeleteMak aaiiii... kalau beginilah hidangannya, saya rasa nak menambah 3 kali!
ReplyDeleteSy nak join Kak Amie menambah!
DeleteMai
Delete.
mai...
awak orang Trengganu? cara tu mcm org trg pure..
ReplyDeleteBukan...Tapi peminat makanan Pantai Timur..Eh, sebenarnya minat semua makanan...sebab memang pemakan
Deletesedapnya nampak gulai tu terus rasa lapar tengahari gini. hiihih
ReplyDeleteMakan dengan nasi putih pun sedap kan Cie
DeleteSy rasa kan dah setahun tak makan nasi dagang. Sebab sy ingat, sy dah lama tak pergi makan di mana² kedai masakan kelantan sejak tahun lepas. Dua tiga hari ni nmpk kat fb lalu-lalang nasi dagang, ni Mak Ngah pulak dok tayang, terasa warung Kelantan melambai-lambai jugak ni.
ReplyDeleteHaaa....silap silap nanti know know dengar SK & PI kat Kelantan ...hihihi
DeleteUishhhhh sedap² terliur dibuatnya ;)
ReplyDeleteJom try IA...
Deletepandainye msk nasi dagang., wak mmg feveret nih.,
ReplyDeleteps. TT perasan x link dlm profile tu xleh direct masuk blog nih., kene google dulu.,huhu
Alaaa...betul la Wak
DeleteDah xde link..
Huhuhu
Dia dah mengong sebab dulu email asal kat phone Cella..Sekarang saya buka kat phone saya dia keliru email saya dan email cella
Saya tak reti nak setting
waduhhhhhh sedapnya nasi dagang ikan tongkol!
ReplyDeletesaya pun suka gulai ikan tongkol
DeleteNasi dagang gulai ayam sedap. Tapi paling win semestinya ikan tongkol!
ReplyDeletesetuju...
DeleteGulai ikan tongkol juga yang win