Sunday, 25 February 2024

BUAT KUIH KOCI UNTUK EMAK

Balik Kedah baru ni,memang itinerary padat...hihihi

Dalam sehari sempat buat beberapa aktiviti.Sempat jugak la ke Perlis..Sempat makan luar beberapa kali.Dalam masa yang sama semoat masak beberapa menu permintaan mak.Antaranya Kuih Koci.

Sejak seminggu sebelum tu,mak ada call bagitau dia buat inti guna gula apong dari Sarawak.Sedap katanya sebab guna gula apong dan kelapa pula dapat kelapa dari kampung yang tak berapa tua.Memang sedap buat inti.Mak kata dia simpan inti dalma peti ais...Tunggu saya balik Kedah dia nak suruh buat Kuih Koci.



Merealisasikan hajat tekak mak nak makan Kuih Koci.Tidaklah susah sangat sebab intinya mak dah siap buat 


Sesambil saya masak Gulai Ikan Puyu tu la,saya uli adunan nak buat kuih kocinya...

Cella nak belajar juga gentel kuihnya.Tapi main main lebih..



Mak saya,biasa la...kalau nak gentel buah melaka ke apa ke..memang kena pastikan tangan kiri beralas dauj pisang atau piring.Kalau dia nampak gentel dua dua tangan tapi tangan kiri tak alas....dia tak akan makan.( tapi kalau dibelakang mak kadang saya bantai ja gentel tanpa alas...)🤭
Yang si nenek kalut nak ajar..Yang cucu malas nak dengar...Kita yang si anak ni jenuh nak balance kan dua generasi tu... generasi lama yang oenuh pantang larang dan generasi Y....hahaha


Orang muda....Tidak menyabar...
Nak masak kuih tradisional ni kena banyak sabar. 



Orang yang nak belajar kena sabar..Tapi yang mengajar  lagi kena sabar..🤣
Kalau kat KL ni jarang nak dapat peluang masuk dapur bersama..Dapur sekangkang kera.
Ni kat Kedah ruang luas sikit..lapang la sikit.Buka pintu luas..luas biar angin timur masuk...hihihi..



Bungkus 3 biji tak dapat tune untuk jadi montok..Sebaliknya jadi lonjong macam lepat.Akhirnya saya bungkus macam kuih koci dolu dolu  bentuk kon..



Dapatlah bentuk kuih ya bentuk piramid macam ni.Cara bungkus bentuk piramid tu boleh tengok 



Kuih yang sudah masak.


Isi dalamnya...Bungkus be tuk piramid lebih mudah nak makan .


Lemak manis dan sedikit masin yang seimbang.Intinya tidak terlalu gelap kerana nak guna gula apong sepenuhnya.Sedap sangat intinya manis manja dan tidak berhampas kerana kelapanya belum terlalu tua.



Pinjam gambar gambar yang berlatar sawah bendang tu  dari Cella.Kemain  dia dok snap kuih koci ni kat belakang dapur untuk konten katanya...Untuk IG  dia la agaknya...
Saya takda IG..hihihi

Kuih Koci Untuk Emak


Jemput....


9 comments:

  1. Ish kalau dok dekat nak juga huloq pinggan haha.... Sy suka kuih² tradisional ni tapi tu la x pandai nak buat. Lagi² kena teliti dan tertib buat kuih tradisional ni 🤭

    ReplyDelete
  2. Sedap nya koci buat sendiri boleh adjust lemak dgn manis dia.. tgn kiri beralas tu mcm mana.. pakai glove getah tu ke? Nak belajar buat kuih ni kena sabar dah dpt rentak baru la seronok huhu..

    ReplyDelete
  3. Aaa.. kita ingat ni, dulu pun Cella selalu cerita, nenek tak akan makan kuih yg diuli guna dua tapak tangan. Cantik kuih koci berlatar bendang menghijau.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya koci pulut hitam..feveret

    ReplyDelete
  5. Sedapnya makan koci menghadap hamparan sawah padi menghijau.
    Seronok tengok anak beranak ni selalu main masak-masak sama-sama 😀

    ReplyDelete
  6. latar belakang tu yang buat mahal memori tu...

    ReplyDelete
  7. kesukaan ammi kuih koci ni..tp skarng kena berpada2 kalau nak makan

    ReplyDelete