Plan asal nak buat Jering Berlada..Tapi ni dah jadi macam sambal jering dah pulak.Kalau jering berlada lada merah tu just bersalut sikit-sikit ja kan.Ni memang dah versi sambal sebab lagi banyak cilinya dari jering🤣
Puncanya sebab mengemas laci peti ais,banyak pula cili padi merah Vietnam tu.Banyak dah kering-kering.Maka saya kautkan semua ada dalam semangkuk juga.Dah tu gatal tangan pi tambah segenggam ikan bilis masa blend cili tu..Dah jadi sambal dah ..bukan lagi berlado.
Jering pun dapat jering yang dah mula menghijau.
Banyak ni pun dah RM 10 Tapi dah nak makan beli la juga..Betul-betul dapat 20 biji jeringnya.Maknaya 2 biji untuk RM1.00...
Huhuhu..
Jering macam ni dah tak berapa best nak rebus..Kalau dapat jering tua yang kulit coklat-coklat tu direbus memang kenyal dan sangat sedap.Bukan saja dimasak lauk.Dimakan dengan kelapa macam Cikgu Amie buat JERING REBUS CICAH KELAPA...
perh...sukanya saya.Dulu kat kampung hanya pernah tengok Tok Don buat jeruk jering.Jering tua direbus dan rendam air garam dalam tempayan.Pernah makan dan memang sedap.Kemudian bila sambung belajar kat KL,ada kawan dari Kelantan bawakan jering rebus dan dibeli kelapa + garam dan gula buat cicah.Masyaaa Allah sedapnya lebih dari ubi kayu..Kemudian selalu nampak kat kedai makan Indon..depa buat jering berlado,sambal jering,masak lemak cili api jering dan rendang jering.Semua sedap.
Tu yang bila dapat jering walau dah mula menghijau,saya terus masak.
Dah macam sambal kan...
SAMBAL JERING CILI API
20 biji jering
5 helai daun limau purut
minyak,garam,gula
Bahan Goreng & Blend Kasar:
30 cili padi merah
1 bawang besar(belah6)
5 bawang putih
Segenggam ikan bilis.
1. Rebus jering lebih kurang 1 hingga 1½ jam supaya empuk dan kenyal.
( tips dari rakan seberang,jeringnya direndam semalaman sebelum rebus agar cepat empuk)
2. Geprek(titik) jering rebus agar pecah-pecah supaya bumbu sambal mudah meresap.
3. Panaskan minyak anggaran ½ cawan dan goreng semua cili,bawang-bawangan dan ikan bilis hingga masak.Kemudian blend kasar-kasar.
4. Dalam minyak goreng yang sama,goreng jering geprek tadi beberapa minit .Kemudian terus tuangkan bahan blend kasar tadi kedalam gorengan jering.
5. Masukkan daun limau purut,perisakan dengan garam gula dan sesuaikan rasa.
Makan nasi beras perang berlaukkan jering sambal,bilis goreng dan ulam timun mini.Inilah lunch Hari Merdeka 2022 sambil menyaksikan Buletin 1.30...
Makan sorang-sorang tak pening sangat nak fikir lauk.Lagi-lagi dah semakin meningkat umur,selera lebih tertawan dengan lauk-lauk kampung yang kita tak suka masa kanak-kanak dulu kan...hihihi
Itulah cerita semalam....hihihi
Sambal jering ni Fav adik SA...tapi dia suka hiris2 la jering tu...SA x makan...kecuali amik sambal dan ikan bilis garing yang dia campurkan...hehehehe
ReplyDeleteBetul..kalau sambal patutnya hiris macam petai..Tapi ni sbb plan asal nk masak berlado kan🤭
DeleteNampaknya saya kena buru jering lagilah ni... nak masak lemak, nak buat sambal. Habis dah jering rebus kelmarin makan dengan kelapa. Encik Suami pun tolong perabih sama.
ReplyDeleteJom..jom..kita menjering pula...Lagipun selesa lagi makan jering yang dimasak sebab tak berbau🤭
DeleteKat kebun wak pokok jering lebat buahnya
ReplyDeletetapi wak tak makan jering
Untung la wak tak makan jering..Boleh jual,harga tinggi sekarang..hihihi
DeleteSini sekilo RM25..kalah harga durian kampung...hihihi
Sy pernah makan jering masak lemak kat restoran Mat Binjai, Ganu. Biasa nampak jering berlado (ke sambal?) kat restoran nasi padang, tapi kenapa tah, takut nak ceduk masuk pinggan. Lain kali boleh terai la sebijik dua.
ReplyDeleteOoo...Mat Binjai tu ada menu kampung ka..Saya ingat nasi ayam🤭
DeleteBelum pernah try..masa plan nak makan situ restoran tu tutup..salah timing