Dah lama tak masak agar-agar..
Masa baca group whatsApp hari dah malam.Apa sangat yang boleh difikir.Nasib baik ada stok agar-agar tali.Santan kotak pun ada.Gula merah pun ada.Masalah belum selesai kerana terpaksa berperang dengan kemalasan tahap gaban.Dah rendam 2 bungkus agar-agar,boleh pula hati berbolak balik supaya esok beli sahaja nasi lemak bubgkus daun pisang dalam 50 bungkus baru RM75 nak banding memasak agar-agar..
Haish..tak boleh jadi..lawan juga perasaan malas..maka slow-slow pi rebus agar-agar walaupun jam dah 10.30 malam..
Padahal,kalau direbus sembil tengok Buletin Utama pukul 8.00 malam tu...Sebelum habis berita TV3 tu rasanya agar-agar dah siap..Ni dah tengah malam baru nak masak...hihihi
Saya buat AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH iaitu versi campur santan dengan telur.
AGAR- AGAR SANTAN BERTELUR VERSI GULA MERAH
1paket agar- agar tali cap burung layang2.
( 1 paket= 20 gm)
1.5 liter air( lebih kurang 6 cawan)
1 cawan gula merah( brown sugar)
½ sudu teh garam
½ kotak kecil santan( + air supaya dapat 1 cawan santan)
1 biji telur
1 pandan
1. Basuh dan gunting agar2 supaya senang nak masak.
2 Rendam agar2 supaya lebih cepat dimasak.Kalau taknak rendam pun boleh terus rebus.
3. Masak agar-agar bersama air hingga mendidih dan agar2 larut sepenuhnya
4. Masukkan pandan dan gula merah dan garam
5. Kacau telur bersama santan dan tapis( boleh blend)
6. Perlahankan api dan tuangkan campuran santan dan telur sambil dikacau pusingan supaya mendapat serat telur yang lebih halus.
7. Kuatkan api dan biarkan mendidih sekejap.
8. Matikan api dan kacau pusingan beberapa pusingan supaya bahagian santan bertelur lebih halus
9. Tuangkan dalam loyang atau bekas
10. Jangan usik bekas tersebut supaya bahagian atas tidak berselerak.Biar beku terlebih dahulu sebelum disi.pan dalam peti ais.
Untuk nak kira sukatan air/cecair bagi agar-agar tali boleh RUJUK SINI...
Dua-dua saya suka, yang tebal atas atau separuh-separuh. Saya pun kadang-kadang kalau buat agar-agar begini ada yang tebal atas, ada yang nipis atas hihihiiii.
ReplyDeleteSuka makan agar-agar santan versi telur, tapi sejak kurang orangdi rumah segala-galanya jadi malas pulak, tapi rajin nak makan.
Betul .
DeleteBila ahli rumah dah kurang +bebanan kerja ..memasak bukan la gi keghairahan..
Suka kuih lengkong ni terutama yang dah simpan kat esbok
ReplyDeleteMakan pula time balik kerja penat-penat...dihulurkan lengkong sejuk...walla
DeleteSA makan je kak..hahahaha....tapi betul la akak cakap...suka kalau makan sejuk2...dapnyaaaa..nak buat malas
ReplyDeleteBetul...Nak buat tu....walau tak susah...tapi nak cari kerajinan tu yang payah...hihihi
Delete