Friday 24 September 2021

NASI GORENG SARDIN LAGI DAN LAGI

 

Nasi Goreng Sardin...Lagi dan lagi...hihihi


Bak kata tuan tanah kedaung...Kalau dah masak lauk sardin,kan wajib esoknya masak nasi goreng sardin..hihihi


Nasi goreng akan lebih bemakna jika dimakan bersama keropok ikan aka keropok keping.Alhamdulillah,dapat kiriman sebungkus besar keropok keping dari Kak Ani.Katanya dia balik Kelantan..Tu buah tangan.Bukan itu saja,dikirimnya juga sebalang biji gajus.Sukanya la saya...Agak lama terputua bekalan keropok,asyik ganti keropok Indonesia..hihihi..

Nasi goreng sardin dengan telur mata & teh susu tu untuk tuan tanah kedaung.Dia nak keluar ke KL dengan kawannya.Yang nasi goreng sardin teh 0 tu untuk 2nd tuan tanah...hihihi


Macam biasa la juga,masak nasi goreng sardin saya akan guna cili blend  yang ditumis bersama bawang blend sampai pecah minyak & masukkan isi ikan sardin/macerel sebab ikan sardin recycle dari kari sardin.Kalau recycle dari sambal memang terua tumis sambalnya terus.Pastu masukkan nasi,gaul rata.Renjis sikit garam.Kacau gaul la hingga naik wap berasap.Siap.


Adah kata...Sekarang ni selalu sangat masak nasi goreng sampai dah hilang nikmat..!
Saya suka saja nasi goreng makan bila-bila pun.Apapun saya kena akui ada benarnya rungutan Adah..sebab lately ni saya sudah tahu erti malas nak masak.Berpuluh tahun hidup saya tak kenal apa itu malas masak kerana bagi saya masak itu terapi.Ok,now saya dah kenal...!
Hihihihi....

8 comments:

  1. wahh boleh torai esok ni.. belom pernah lagi masak nasi goreng sardin

    ReplyDelete
    Replies
    1. torai la ..mana tahu kot tersangkut seleranya...hihihi..

      Delete
  2. kat rumah ni kalau sambal sardin jarang berbaki..sbb ada je yg rajin dok ngulang makan letak celah roti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dengan roti pun sedap kan...Kalau sambal dah habis,kena buka tin baru la ..hihihi

      Delete
  3. memang begitulah agaknya bila lauk sardin tak habis. tak di nasi goreng kan aakan di sandwich kan. betul tu, setuju sangat. Bila selalu masak benda yang sama hilang rasa sedap walau suka macamanapun. Zaman pandemik memang buat kita rasa macam malas masak. Jemu mungkin masuk dapur lebih kerap dari biasa. huhuhu

    ReplyDelete
  4. Memang sedap sangat ni Mama Cella. Ada keropok lagi. Ada telur goreng lagi. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutnya sedap la kan cikgu🤭
      Tapi mungkin sebab kerap sangat masak nasi goreng sardin sampai hilang exclusive nya🤣🤣

      Delete
  5. Nasi goreng sardine adalah kegemaran Dania...dia boleh ulang- ulang makan sampai la nasi goreng tu habis...

    ReplyDelete