Anak-anak suka mee goreng basah lencun macam banjir macam mee hailam,tapi saya tak pandai nak masak sampai lencun.
Rasa macam dah boh kuah banyak.Tapi dia tetap tak lencun...hihihi
Saya guna Nu Mee Gardenia..Dulu masa mee ni baru keluar,saya rasa macam tak berapa sebab macam keras.Tapi dah lama-lama baru boleh tune.Mee ni bagusnya selain tidak perlu curiga pasal kebersihan dan bahan yang digunakan ,mee ni juga muai.Untuk 4 orang makan saya masak sebungkus sahaja.Masak kena lama sikit.Walauoun kembang macam mee udon,tapi tak lembik..sedap pada tekak saya.Yang penting tak perlu was-was...
"Saya Mempercayai Gerdenia"
(agak-agak Gardenia baca tak🤣)
1 paket mee Gardenia
1 mangkuk daging rebus hiris nipis + air rebusan
1 buah tomato masak
2 pokok daun bawang
(boleh ganti sayuran lain)
2 sudu cili blend
2 sudu bawang merah blend
1 sudu cuka makan
2 bawang putih-ketuk
1 kiub pati ayam
Kicap manis secukupnya
4 sudu minyak
1. Panaskan minyak,tumis bawang putih ketuk.Masukkan bawang blend dan cili blend.Masak hingga naik minyak.
2. Tambah daging dan air rebusan daging & kiub ayam,cuka makan,buah tomato hiris dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan mee dan 1 cawan lagi air.Kacau rata sambil rinjis kicap manis ikut tahap gelap yang disukai.Tambah daun bawang yang dikerat-kerat atau sayur kegemaran.
3. Gaul balikkan hingga mee lembut dan kuah pekat.Sesuaikan rasa.
4. Hidang bersama telur rebus dan sepotong limau nipis atau limau kasturi
Sebagai peminat Mee Goreng dan kipas susah mati Gardenia, sy kecurrrrr!
ReplyDelete🤣kipas susah mati yer..
DeleteJarang ada makanannyang kita tak suka kan....hihihi
Alaaaaa...dah la fav SA ni mee goreng basah...ada rencah kerang mesti best ni
ReplyDeleteOh...letak kerang ya..belum pernah try lagi...Boleh cuba nanti kalau ada stok kerang..
DeleteKerang mahaiiii🤭
Terhibur baca tajuknya. Kene letak air lebih sikit kot baru lencun. hehe..sedap nampak kejadian tu walaupun tak lencun. Dulu okay beli numee tu lepas tu rasa tak boleh terima pulak. Huhu
ReplyDeleteTu la rasa dah letak air banyak dah...Memang kena letak macam kuah mee hailam agaknya sebab mew ni kuat menyerap kuah🤭
DeleteKak lin prnh beli numee ni few times.. tp ntah la, kak lin yg tak pandai masak kot..
ReplyDeleteSaya pun dulu tak boleh go dengan mee ni..Sekarang,eh...tersuka pula...tapi memang kena masak lama la baru lembut...hihihi
Deletememang nampak sedap
ReplyDeleteAlhdulillah sedap...
DeleteAgaknya kena masak kuah dulu bagi didih dengan aksesorinya, terakhir baru masuk mi. Begitu kot nak bagi mi lencun hahahaaa.
ReplyDeleteHehehe..agaknya la,nanti boleh cuba try test...🤭
Deletesamalah ammi pun mempercayai gardenia. Dah tak beli mee jenama lain dah sebab ada yang rasa kapur lah, sebu perutlah bila makan. Dengan gardenia tidak lagi..(ok tak ayat iklan gioni)
ReplyDelete