Sunday, 19 October 2014

KETUPAT PALAS VERSI JANTUNG...!!!!!!

 Ketupat Palas Versi Jantung....!!!!!
Projek masak memasak oleh mak aku minggu lepas nyer..!!!
Selalunya buat ketupat pals versi segi 3 macam ni...
Tapi kali ni mak aku buat Ketupat Palas Versi Jantung....
Memalam buta mak aku menjantungkan ketupat palas..
hahahaha...betul ke ayat aku...?
 Mak aku kata dia feel nak buat Ketupat Palas Versi Jantung ni sebab Achik ada Whatsapp gambar ketupat palas verssi jantung....kata Achik kawannya yang hantar gambar tu...Achik copy paste hantar plak kat family group..
Mak aku plak terus gi dapur...
Amik daun palas...
Terus buat Ketupat Palas Versi Jantung ni...
Kata mak aku...
Kebetulannya daun palas yang nenek bekalkan masa balik Raya Haji hari tu masih ada..
Pulut plak yang Achik bekalkan masa Raya Puasa masih ada...
Stok santan dalam feezer memang ada..
So......projek berjalan lancar...

KETUPAT PALAS VERSI JANTUNG...
1 kg pulut susu
1/2 kg santan segar
2 daun pandan
1sudu teh garam
1 sudu teh gula
daun palas

 
1. Mula2 kembangkan daun palas tu dili dengan cara membuat kelongsong yang kosong.
2.Untuk pulutnya:
- Cuci beras pulut & toskan.
- Masak santan + garam & sikit gula & daun pandan anggaran 4 cawan untuk 1kg pulut.
- Bila santan mendidih kecikkan api & biar mendidh hingga nampak seperti dadih & sedikit berbintil-
   bintil.
- Masukkan beras pulut..anggaran pulut sedikit tenggelam dalam santan
-Sentiasa kacau hingga santan kering...kira-kira 2-3 minit.Kecikkan api paling kecik & tutp periuk.
- Biarkan anggaran 7-10 minit & tutp api..
- Jika beras 1/2 masak pun ok...3/4 masak pun ok...masak pupenuh pun ok...
 3, Pastu bungkuslah bentuk jantung pisang.....simpul hujungnya

*** Step by step masa mak aku  bungkus jantung ni aku amik ganbar ngan HP...untuk hantar pada Achik...tp lupa nka amik nangan camera...
Nanti kena la pinjam HP mak aku untuk bluetooth kat lappy ni
harap2 mak aku lum delete....huhuhuhuhu..
4. Buat sampai habis...

 5. Pastu gunting tangkai yang panjang tu supaya kemas..

6. Masukkan dalam rice cooker & tambah air hingga agak tenggelam & rebuslah hingga air hanpir kering..
** Mak aku rebus 12 biji je...selebihnya frozenkan..
7.Rebus anggran 2 jam la ...(aku tengok time kat gambar...hahahaha)
8. Angkat & toskan dalam tapis supaya kering & tahan lama...
Hmmm hari ke-3 pun ketupat ni masih elok....
9. Mak aku dah asingkan untuk bungkus & frozenkan...
    Untuk frozen xyah rebus dulus...siap bungkus je boleh terus frozen... 
    Nanti kalau nak makan..kuarkan kasi hilang beku...pastu rebus lah...
    Untuk 1 kg pulut ni mak aku kata dapat la dalam 50 biji macam2 saiz..
    Rasa dia sama je cam ketupat pals segi 3 tu...
Kata mak aku....Macam juga ketupat daun kelapa...
Ketupat Sate..Ketupat pasar..Ketupat Bawang..rasa sama tapi bentuk yang berbeza buatkan kita feel nak makan bila bentuk jarang jumpa..



4 comments:

  1. Salam singgah untuk cari cara jeruk petai...kagum juga baca blog ni...rajin menulis...moga dapat yang terbaik untuk upsr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya salam...
      TQ kakak sebab baca blog saya..tQ doakan yang terbaik untuk saya... :-)

      Delete
  2. salam kak, mcm mana cara nak mengannyam ketupat palas jantung ni, step by step

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kata sebenarnya sempoi sangat nak buat ni sbb xyah anyam...nnati mak buat lagi...saya amik gambar update kat sini yer..apapun tq

      Delete