Thursday 29 August 2013

NASI IMPIT ....KUAH KACANG DAGING......WAAAA, BILA NAK MAKAN NASI NI....!!!!!!!

Huhuhuhu.....ni smalam nyer citer...balik dari skolah agama.....masuk je umah...nampak mak aku tgh masak...smalam pun mak aku puasa gak....Hmm masak untuk buka puasa la tu...Aku gi jenguk..nampak mak aku tengah masak kuah kacang...hmmmmm..makan nasi impit lagiiiiiii....aku nak makan nasi putih dengan lauk .......dh berapa hari mak aku x masak nasi putihhhhh....makan mihun sup la...soto la....nak nasikkkkkk...!!!!!

Tengok kat dalam rice cooker...ada nasi impit yang masih panas lagi..mak aku letak dalam tapis   dlm rice cooker....

Hmmm...sib baik mak aku buatkan aku segelas air sirap selasih yang sejuk...manis...& menawan hati ini....Rupanya mak aku juga ada masak sirap untuk buka puasa...Sirap ni sirap selasih macam mak aku selalu buat tu la...sirap yang ada rempah2 & daun pandan serta daun limau purut tu...hmmm segarrrr  rasa dapat minum air sirap selasih ni..
Mulanya aku xnak makan nasi impit tu...tapi tengok kakak makan macam sedap la plak...Lg pun mak aku  kata kuah kacang ni special sbb ada bubuh daging skali....hmmmm ...nak makan lah...!!!!!
Aku tgh makan nasi impit kuah kacang daging...cedap...tapi pedas sikit...tengok air sirap selasih aku dh tinggal separuh dah...kejap2 minum air sbb pedas..

KUAH KACANG DAGING...RESIPI MAK AKU

1/4 kg kacang tanah-goreng & blend
1 keping daging - potong kecik2 & rebus dulu
1 btg serai - ketuk
sikit lengkuas - ketuk
air asam jawa
minyak,garam,gula perang
 Bahan blend:
15 cili kering
5 bwng putih
1 bwg besar
sikit udg kering/bilis

1. Panas minyak.Tumis bahan blend
2. kacau smp naik minyak...naik minyak tu maksudnya sampai dh nampak semua minyak timbul kt atas rempah tu la...senang cakap sampai garing la
3. Masukkan kacang yg dh goreng & blend & juga daging dengan air agak2 la biar nampak cair.
4. Masuk air asam,garam & gula perang...Mak aku kata kalau ada gula melaka lagi sedap..Kalau xde,gula putih pun ok jew...
5. Biar didih & kacau supaya x hangit...Mak aku pesan...bila dh bubuh gula kena selalu kacau sbb gula akan buatkan kuah tu pekat & cepat hangus kalau x kacau...nanti x sedap la kalau hangus..
6.Chef Jo dalam Master Chef selalu pesan...setiap kali masak mesti rasa dulu sblum hidang ....so..rasa la jangan x rasa....
7. Pastu makan la ngan nasi impit....Kakak aku suka makan lemang cicah dengan kuah kacang sbb selalunya kuah kacang yang mak aku buat memang pekat...
Hmm...harap2 esok mak aku masak la nasik plak...Dulu, mak aku gak yg cakap perut aku ni mcm perut nenek jew...makan lah apapun..mesti nak nasi putih juga...hmmm aku kan cucu nenek...heee



No comments:

Post a Comment