Tuesday 6 March 2018

SAMBAL TEMPE TUMBUK,IKAN LENGAT GORENG,KARI DAGING & PUDING KOKTEL..

Tempe goreng..
Bawan besar goreng...
Bawang putih goreng....


 Masukkan dalam lesung batu...



Tambah Ikan Bilis goreng....
Tumbuk hingga lumat



Cili padi merah juga digoreng..
Masukkan dalam lesung batu bersama bahan lain tadi...
Tumbuk lumat tetapi x terlalu halus..
Tumbuk kasar- kasar...

 Tambah garam,gula dan air asam..


 Gaul rata....
Kaut dan masukkan dalam bekas...
Hidang bersama nasi panas....


Haaa...selalunya pic makanan yang dah siap..
Baru citer step by step...
Haaa...sesekali keli kena ubah...
Ni sebab belajar Komsas...
Ada dua teknik penceritaan iaitu KRONOLOGI
dan IMBAS KEMBALI...
Selalu citer Imbas Kembali a.k.a flashback
Hari ni ikut urutan a.k.a kronologi...
Hihihihi...



 SAMBAL TEMPE TUMBUK
1 paket tempe
1 gengg ikan bilis
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 cili padi merah
1 sudu teh garam
1/2 sudu gula
1 sudu air asam pekat
Minyak

1. Potong tempe dan goreng hingga masak
2. Goreng ikan bilis hingga garing
3. Goreng bawang besar,bawang putih,dan cili padi merah
4. Tumbuk tempe goreng,bawang besar dan bawang putih goreng.
5. Tambah ikan bilis dan cili goreng..Tumbuk kasar
6. Bila lumat tambah garam sikit gula dan air asam pekat..Gaul rata
7. Hidang bersama nasi panas..

***Untuk buat sambal tempe tumbuk biasanya untuk mengelakkan pembaziran kerana digunakan tempe yang  over femented @ tempe yang sudah tebal ragi putihnya dan tidak rangup lagi bila digoreng..


IKAN LENGAT/KUKUS/REBUS
10 ekor ikan selayang
2 sudu besar garam
5 asam keping besar( kalau kecik guna 10)
2 keping lengkuas
1/4 cawan air

1. Masukkan ikan dalam periuk dan gaul garam
2. Tabur asam keping dan masukkan 1/4 cawan air
3. Masak dengan api perlahan hingga mendidih beberapa minit..tutup api
4. Biar sekurang2nya sehari semalam.tetapi setiap panaskan semula beberapa kali supaya rasa asam garamnya diserap ikan.Jika airnya kering tambah sedikit air panas..
5. Sebelum.makan..goreng garing bersama cili dan bawang
*** versi  ini guna asam yang agak banyak supaya isi ikan terasa sedap


Ikan Lengat...
Ikan macerel dipotong dua..
Ni dah tinggal beberapa potong jer
Sebab separuh dah goreng semalamnya
Mak aku yang cakap Ikan Lengat
Kata mak aku tu bahasa orang utara..
Kalau orang Pantai Timurmak aku cakap dorang  sebut Ikan Kukus...
Orang Key El selalunya sebut Ikan Rebus..
Aku x tahu pun...
Mak aku cakap dolu- dolu nenek selalu buat ikan lengat ni sebab xde peti ais..
So ..ikan dilengat bersama asam keping dan garam supaya tahan beberapa hari dan boleh digunakan untuk goreng dan masak kari..
Mmm...sedap ker..?
Mak aku cakap tapi cara nenek lengat ikandengan cara gaul ikan bersama garam.kasar dan sekeping asam...
Yang ni plak mak aku cakap ikut resipi dari salah sorang orang Kelantan..
Kata maknaku sebab pernah makan ikan kukus kelantam yang digoreng bersama cili dan bawang dan isi ikan tu mak aku cakap rasa sedap..
So....jom kita rasa..
Betul ke sedap....



Mmmm...tengok presentation biasa2 jerk..
Ikan pun dah patah2 ekornya...
Ikan goreng jer pun...
Tapi versi kukus..a.k.a lengat a.k.a rebus
Mmmmm.....dap mmmm...
Sedap baq ang...!!!
Lain rasa dia...
Isi ikan tu ada rasa sedikit masin dan sedikit masam...
Sedap nyer...!


Kari Daging...
Haaa....yang ni bukan mak aku masak
Mak aku cakap yang ni beli
Mak aku cuma masak Sambal Tumbuk Tempe dan Ikan Lengat Goreng..
Mak aku cakap beli Kari Daging sebab abang off
Abang kan x makan ikan..
Tapi sudahnya hanya aku sorang makan Kari Daging ni...sebab abang dah makan kat Shah Alam..
Abang gi interview kat Shah Alam...
Abang cakap dah kenyang...
Aku makan separuh sebab x tahu abang dah makan..
Tapi belum sampai malam kari tu dah berlendir..
Yarkiii....
Mmm...mak aku cakao lauk beli memang x tahan lama sebab dorang mesti masak awal..
Lagi pun mesti ramai orang dah cedok2 kari tu dalam tray untuk makan dan untuk bungkus..
Bila dah terkena tangan macam2 orang lagi la cepat basi...
Mmmmm....rasa semacam la plak...
Sib baik malam abang kuar jumpa kawan ..
Abang belikan aku Roti John Putrajaya..
Ouh....heavent...
TQ abang..!!
Kakak jangan jelous
Dah balik kolej tu makan jerlah kat cafe..
Hahahaha...



 Lepas makan nasi..
Makan plak Puding Koktel yang sejukkkk
Lemak Kuahnya...
Manis isinya...
Mmmmm.....


Puding Koktel ni mak aku cakap mak Ismail yang bagi...
Berapa banyak makkkkk daaaa...!!!
Hahaha...
Brrrrrt.....Alhamdulillah.....!!!!!

No comments:

Post a Comment