Thursday 15 March 2018

SAMBAL NANAS + SARDIN

Sambal Nanas + Sardin..
Bukan Sambal Sardin + Nanas ker..?
Mmm...mak aku cakap Sambal Nanas + Sardin
Sebab Nanas lagi banyak dari Sardin
Lagi 1 sebab hanya makan nanas...
Sardin tinggal tergolek dogs dalam bekas tu...
Haaaa....typical kat ni
Memang kalau mak aku masak sardin
Kuah habis..
Ikannya tinggal..
Tapi kalau ikan tu dah dimasum dalam Nasi Goreng ...selesai juga...



Sambal Nanas + Sardin
Lauk petang tadi..
Lauk Lunner.
Hahaha...kalau sarapan lewat paggil Brunch
Sebab Breakfast + Lunch
Ni dah Lunch + Dinner
Panggil Lunner..
Boleh lah...
Sebab makan pukul 5 lebih..
Dah lepas asar
Tapi belum la maghrib
Kalau makan waktu maghrib tu iftar namanya..
Alamaks...sebut iftar baru tingat belum habis ganti puasa..!
Dah x lama dah nak Ramadhan...
Hmmm...rasanya x habis lagi nih hutang puasa.
Ish..next week cuti sekolah..
Memang xkan puasa la..
Hmm...naik cuti sekolah ni memang kena juga habiskan puasa ganti


Otw balik..
Mak aku nak belikan aku Nasi Lemak Ayam jer untuk aku..
Tapi aku xnak..
Sebab aku nak makan nasi yang mak aku masak
Biarlah lauk telor goreng tuang kicap jer pun..
Sebab kalau beli nanti nasi dah x panas
Aku nak nasi yang baru dimasak..
Haaa....memang bapak jarang pun beli makanan bungkus...
Kalau nasi lagi la jarang sesangat..
Mak aku masti masak walaupun laul sempoi..
Macam yang ni just nasi  lauk sardin & telur jer
Tapi makan rasa kenyang & rasa sedap kat tekak aku...
Ramai kawan- kawan aku mak ayah kerja hebat..
Dorang banyak duit...selalu makan kat luar
Makan mewah2...best nyer dorang..
Boleh makan ikut suka nak makan apa..
Tapi mak aku cakap..we all x boleh lah buat macam tu sebab gaji mak aku banyak nak bajet macam2..
Nak bayar rumah..kereta..petrol..bil..belanja kakak study...belanja sekolah aku...makan..balik kampung...
Mak aku akan masak setiap hari sebab nak jimat belanja..
Haaa...aku selalu cakap kawan2 aku untung sebab selalu makan kat luar..
Kawan2 aku lak cakap aku beruntung sebab mak aku selalu masak..
Mmmm...kalau camtu semua pun beruntung la..Sebab dapat makan..
Kalau tengok kat TV kat media sosial..masih ramai dalam dunia ni yang kelaparan.
Jangan nak cakao ninayat skema..
Sebab ini ayat kenyataan...
Apapun Achik selalu pesan kena bersyukur sebab Allah x pernah putuskan rezeki...
Baru semalam Achik tazkirah dalam Family Group...
Kena banding dengan orang yang lagi susah..
Kena bersyukur sentiasa sebab Allah sentiasa melimpahkan rezeki
#syukurselalu#



SAMBAL NANAS + SARDIN
1/2 biji nanas masak
1 tin kecil sardin
1 sudu teh asam jawa+ 1 mangkuk air
1 sudu teh garam
2 sudu minyak

Bahan Blend:
10 biji cili kering
10 biji cili padi siam( merah)
1/2 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga garing naik minyak
2. Masukkan nanas yang dupotong panjang2
3. Tambah air asam jawa dan biar mendidih hingga kering dan nanas jadi lembut lut cahaya
4. Tambah garam dan sardin..
5. Masak hingga naik minyak
6. Sesuaikan rasanya  & tabur daun sup


Nanas dan Sardin...

Nanas dihiris nipis panjang2 supaya sambal dapat memyerap dalam isi nanas


Tumis bahan blend



Masak hingga naik minyak


Masukkan nanas


Kacau biar keluar jus nanas supaya sambal ada rasa manis dari jus nanas


Air asam jawa...


Masukkan air asam jawa dan biar mendidih bersama nanan supaya kuah sambal ada rasa masam dan manis


Kalau nanas dah dimasak lama dalam kuah..
Isi nanas akan nampak jernih

Tambah garam supaya rasa seimbang...masam..manis..masin..pedas


Masak hingga naik minyak..
Mak akunpesan KUNCI sambal yang sedap ialah rasa masam,masin,manis seimbang dan kuahnya mesti masak sampai airnya kering naik minyak..
So..kalau masak sambal gajah kena hati2..
Takut gajah naik minyak..
Heer....stupid joke skit


Wokey da ciap..
Tapi mak aku cakap Sambal Nanas ni kalau masak beberapa jam awal...
Lagi sedap sebab semua rasa sebati diserap nanas...
Mmm...masalahnya...ko ase ko boleh tunggu ke beberpa jam lagi..
Sedangkan pewut ko dah menyanyi- nyanyi..
Hahahaha...



Selalin abal Nanas + Sardin..
Mak aki juga buatkan Telur Dadar Kacang Buncis
Kata mak aku dolu2 cikgu SRT ajar buat Telur Dadar Kacang Panjang
Tapi sebab xde kacang panjang..
Yang ada hanya beberapa batang kacang buncis baki masak Sayur Kacang Buncis Tempe untum kakak hari Ahad tu jer...
Tapi...jujurnya...I Like Fenchbean Omelete ni..

Mak aku yang masak..
Tapi memang sempoi jer
2 biji telur + 10 batang kacang buncis hiris, 2 cilinkwring gunting & 1/4 sudu teh garam..
Kacau rata dan masak macam telur dadar biasa.


Tapi pesan mak aku kena guna minyak banyak macam nak goreng ikan
Barulah telur dadar akan rangup tepi- tepinya..
Siyes sedappp.....
Memang licin...
Brrrrrr...
Alhamdulillah...

2 comments:

  1. Kalau nak buat laksa asam Chinese style.. dah jadi dah cuma kena tambah Bunga Kantan Dan kesum serta mint. Tambah pasta ...jadi dah laksa asam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chinese pun suka laksa kan....
      Achik kitetbpun suka laksa
      Tapi kkter lagi suka pasta...

      Delete