Sunday 28 May 2017

POPIA GORENG


 Popia Goreng...
Kuih untuk semalam nyer iftar..
Makan sambil tengok TV
Lepas makan nasi


Sebenarnya aku tingin nak makam popia basah..
Ala...Popia putih yang x goreng tu..
Tiba- tiba lak rasa tetingin..
Padahal sebelum ni aku x minat pun..
Tapi mak aku cakap kalau yang tu kena buat sendiri kulit dia..


 Tengok mak aku grated carror tu nampak cam senang jer...
Bila try...
Bapak arrr...susah do..!!
Keras carrot tu...
Bagi balik ar...biar mak aku buat
Hihihihi



Mak aku cakap masa sagat tu biar bagi carrot tu serong sikit supaya nanti  parutan carrot tu jadi panjang...



 So...pasni kalau beli Popia sebaganh 50 sen xyah la nak bising sangat...
Ingat senang ker nak buat...
Kalau makan homemade pun beringat la sikit..
Jangam main sedap makan jer...
Ingat orangvyang parur carrot tu skali..
Kikikiki.....

POPIA GOTENG
1/2 paket kulit popia beku( saiz sederhana)
Minyak untuk goreng

Bahan Inti:
1 keping dada ayam- cincang
2 batang carrot- perut kasar
5 cendawan kering- rendam dan hiris nipis
1 bawang besar- dadu halus
3 bawang putih- cincang
1 sudu minya
1 sudu teh garam

Gam:
1 sudu tepung gandum+ 2 sudu air
( Boleh ganti dengan sebiji putih telur)



1. Siapkan bahan inti


2. Ayam juga dibuang kulit dan tulang serta dipotong halus- halus


3. Kulit Popia...Kalau frozen keras macam ais...kuarkan untuk defros


4. Buat Intinya...
    Panaskan hanya 1 sudu minyak..sekadar
    nak tumis..JANGAN banyak...nanti inti
    berminyak susah nak gulung


5.  Tumis bawang besar dan bawang putih sampai harum..
( yang oren tu carrot yang x ikut peraturan..
  Carrot tu potong Q macam kat hi way time
  balim raya..hihihi)


6. Masukkan isibayam dan masak hingga ayam masak


7. Masukkan pula cendawan hiris dan masak beberapa minit


8. Tambah carrot yang disagat dan kacau rata

 9. Tambah garam dan serbuk lada hitam ( jika nak pedas)..Masak hingga kering..
Kalau inti basah nanti kulitbpopia jadi lembik


 10. Sejukkan inti


Jangan lupa bancuh tepung buat gam

 11. Ambil sehelai kulit popia dn bentangkan...
       Isikan sesudu inti ditengah secara
       melintang penjurunya


 12. Lipat separuh


13. Lipat kiri kanannya

14. Sapu hujungnya dengan gam tepung..
       Kalau nak kemas ...boleh guna putih telur..
       Hasilnya lagi kemas dan bersih


15. Gulung sambil kemaskan gamnya



16. Buat hingga inti habis...
       *** Kalau nak frozen...masukkan dalam bekas bertutup @ plastik makanan



Ni untuk frozen



17. Goreng dalam minyam banyam hingga garing


18. Toskan



19. Hidang panas- panas dengan sos kesukaan..
      Hari tu try cicah mayonis pun sedap...
      Sebab tengok kat iklan mayonis...
Hihihi..

No comments:

Post a Comment