Wednesday 3 May 2017

SENGKUANG MASAK LEMAK PUTIH

Sengkuang Masak Lemak putih..
Lauk mak aku...
Heeeee


Aku x minat sengkuang yang dijadikan lauk..
Kalau mak akau masak kari pun aku akan makan ikan  ngan kuah jer
Tapi kalau sengkuang calit tu aku suka
or Popia Inti Sengkuang aku suka...
Haaa...suka- suka hati aku jer...




Mak aku jer suka lauk- lauk sengkuang ni...


Ni mak aku cakap Masak Lemak Sengkuang ngan Suhun...
Mak aku cakap rasa macam rebung madu...
Tapi aku tetap juga x nak...
Aku makan ngan lauk Sambal Ikan dan Telur Dadar ..
Mak aku cakap Sengkuang Lemak Putih ni Lauk Nostalgia...
Mmmmm...nostalgia lagiiii

SENGKUANG MASAK LEMAK PUTIH
1 biji sengkuang ( saiz kecil)
1 kotan santan
2 cawan air
1/2 bawang besar- hiris
1 genggam ikan bilis- bersihkan
2 cili kering- gunting serong
Sikit suhun- rendam
1 sudu teh garam

1. Kupas sengkuang...


2. Hiris sederhana tebal


3. Dalam sebuah periuk...Satukan sengkuang,bawang,cili dan ikan bilis..
Masak dengan 2 caaan air hingga mendidih dan sengkuang lembuf


 4. Tambah santan pekat dan garam...


 5. Suhun....Bukan nak guna semu


 6. Guna sikit jer sebab nanti suhun akan kembang


 7. Masukkan suhun yang sudah direndam


8. Masak sebentar supaya suhun lembut dan kembang...
Sesuaikan rasa dan tutup api...

Sengkuang Masak Lemak Putih ni mak aku kata kena ada ikan goreng bersa sambal tumis or sambal belacan...
Kali ni mak aku masak Sambal Ikan dan Telur Dadar...
Nyum3

No comments:

Post a Comment