Sunday 18 December 2016

ASAM REBUS KELADI

Asam Rebus Keladi...
Masakan nenek hari Jumaat..
Sedapp...
Pekat..
Rasa macam kuah laksa..
Lagi sedap sebab makan ramai2..
Nenek datang..
Achik..Pakcik..Haikal...Aqil..
Selalu makan berdua je ngan mak aku..
Kadang bertiga ngan kakak..
Hari ni ramai...
Besttttt..!!!!


Keladi nenek bawa dari kampung...
Ni ada lagi bakinya ..
Sebab nenek bawa banyak...
Nenek bawa keladi ni bersama batang keladi dan ubinya...

ASAM PEDAS KELADI..nenek
5 batang keladi bersama ubinya
2 asam keping
garam secukup rasa
2 ekor ikan kembung- rebus dan ambil isi

bahan blend:
5 biji cili kering
1 bawang besar
1 sudu teh belacan


1. Batang keladi disiat kulit seperti menyiat pisang muda..dan direndam air garam..
2. Celur batang keladi dalam air mendidih hingga lembut...toskan
3. Masukkan bahan blend bersama 4 cawan air dan isi ikan yang dihancurkan.
4. Masukkan juga asam keping dan garam..
5.Masak hingga mendidih dan masukkan keladi yang sudah dicelur....
6. Masak lagi hingga mendidih dan rasa asam garamnya...



Selain daripada Asam Rebus Keladi...
Nenek juga masak Sambal Petai..
Petai pun nenek yang bawa datang KL..


Ayam Masak Kicap..
Haaa...yang ni mak aku masak..
Untuk Aqil..
Aku pun makan jugak..
Heee...


Ulam & Sambal belacan ..
Lauk wajib ni kalau ada nenek..


Ulam Tenggek Burung..
Haaa...aku kenal tau sebab selalu ikut mak aku gi pasar..
&  ulam favourite aku tu..
Kalau nampak ulam Tenggek Burung...memang aku akan minta mak aku beli..
Ulam Raja tu nenek bawa dari kampung..
Buah Putat pun nenek bawa juga..
Kat kampung nenek banyak buah putat tu..

No comments:

Post a Comment