Saturday 24 December 2016

RESIPI ASAM PEDAS UBI KAYU SEDAP

 Asam Pedas Ubi Kayu..
Juga dimasukkan ikan sebab nak jadikan lauk untuk lunch
Memang sedappppppp
Mak aku cakap...
Kalau kakak yang cerewet asam pedas pun cakap sedap..
So..kira sedap lah tu kan...
Mmm...kakak memang hantu Asam Pedas..
Tapi dulu dia x komplain pun ..
Sejak dia study kat Johor
Dia dah cerewet ...
Banyak songeh..
Asam pedas mak aku pun dia selamba jer..dah berani komen..macam Chef Joe dalam Mastet Chef..
Betulllll...
x tipu do..!!!


Life from wok..
Panas2 mak aku baru angkat dari dapur..
x sempat nak pindah masuk mangkuk..
Mak aku pesan kalau depan nenek jangan buat macam tu..
Nenek selalu nenek cakap anak dara sekarang ni kurang adab sopan..makan dalam kuali..dalam belanga...dalam tempurung bagai..
Selalu nenek cakap camtu time makan kat foodcourt Alamanda or foodcourt kat shoping mall..
Hahaha...
Tu nenek lum tengok lagi orang makan ais krim dalam Kasut Pua Chu Kang...dalam mangkuk tandas...ice cream bentuk shit bagai .hahaha..
Kalau tengok agaknya mau nenek muntah kat situ juga.
hihihihihi...
So..takat hidang Asam Pedas ni life dari kuali..
Kira ok la kan..
Kih..kih..kih...



Bahan2 untuk Asam Pedas Ubi Kayu..

1 ketul ubi kayu-kupas dan potong besar2
2 keping ikan -apa2 ikan ..ikan sardin tin pun ok
1 kuntum bunga kantan
2 tangkai daun kesum
1 batang serai
1/2cawan air asam jawa pekat
5 cawan air
Garam dan secubit gula
1/2 cawan minyak

 Bahan untuk blend halus:

15 cili kering-gunting dan rendam air panas
1 ketul kecil kunyit
1 ketul kecil lengkuas
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak..masukkan serai
2. Masukkan ubi kayu dan 5 cawan air

    [JANGAN MASUK AIR ASAM SELAGI UBI BELUM EMPUK]

3. Masak hingga mendidih dan ubi kayu sudah empuk baru dimasukkan air asam,garam dan sikit gula.
4. Masukkan ikan,bunga kantan,daun kesum dan masak lagi hingga mendidih dan ikan masak serta kuah sedikit pekat..sesuaikan rasanya



Hari ni mak aku cakap makan buffet style jer..
xde ala cart..hahaha..
Cedok sendiri2...
Sebabnya...hanya mak aku yang nak makan..
Aku belum nak lunch sebab baru sudah makan burger...
Kakak belum balij lagi..
So...tu pinggan mak aku..
Penuh asam pedas...kerabu...& ikan pekasam goreng..

No comments:

Post a Comment