Tuesday 28 June 2016

SIRAP LAICI....KERABU BILIS...TOMYAM PEKAT....WANTAN GORENG...IFTAR HARI KE-11

Iftar hari ke-11 dah jadi 3 orang sebab kakak dah balik..
Haaaa...kakak biasa la setiap minggu akan balik nyer...
Tapi sebenarnya kakak dah bagutau dalan Family Group WhatsApp yang minggu ni xnak balik.
Mak aku plak yang suruh kakak balik untuk iftar sama-sama bagi ramai ...
Mmmmmm....

Siarap Laici...
Asyik minum Air Tembikai jer ..
Hari ni mak aku buatkan Sirap Laici...


Bukan susuah sangat...
Buka tin laici bubuh buah laici dalam gelas dengan air batu..
Bancuh air sirap ros & tambah Air Laici dari tin buah laici tu...
Siap...
Hahahaha...macam la aku yang buat..
Tu mak aku yang buat


Kerabu Bilis...
Favourite mak aku..
Aku...?
Mmm...makan juga tapi mak aku yang makan banyak

KERABU BILIS 
1cawan bilis- buang tulang & kepala & goreng garing
minyak masak
1 biji tomato- belah 2 & hiris nipis
1/2 bawang besar-hiris nipis
5 cili padi-hiris nipis
1 tangkai daun ketumbar
1 limau nipis
Garam & sikit gula
(boleh ganti garam dengan 1 sudu besar sos ikan)

1. Dalam mangkuk gaulkan tomato,bawang,daun ketumbar,garam & gula.
2. TAmbah ikan bilis goreng & perahkan limau-
3. Sesuaikan rasa

Tomyam Pekat..
Nama tomyam pekat sebab memang agak pekat & mak aku kata ada letak susu cair.
Bukan semangkuk tau..
Tapi sorang semangkuk..
Kata mak aku ni nk tiru rasa tomyam  kat One Segamat yang makan masa  hantar kakak sebelum puasa tu.
Tomyam kat situ sedap sangat..
Abang..kakak..mak aku...aku & abang semua order tomyam..
Abang lagi lar...
Order Mi Tomyam & Kerabu Meggi...
Mak aku kata nampak bodoh je sebab hanya da fishball & sayur kangkung..
Tapi dia punya sedddddddaaaaaappppppp..
Sampai hari ni masih teringat...


Mak aku kata sorang semangkuk supaya semua orang boleh hirup kuah sendiri..
Kakak tu mana nak kongsi-kongsi kalau hirup kuah...
Dia mesti nak sorang..sudu xmau kongsi
Aku ngan mak aku boleh je semangkuk kongsi 2 orang..
Aku ok jer guna sudu yang sama ngan mak aku..
Tapi mak aku tetap bubuh 3 mangkuk juga..
Puassss...dapat hirup sampai habis...


TOMYAM KUAH PEKAT..mak aku
20 biji  fishball( mak aku guna home made chicken ball)
1 batanng serai
beberapa hiris lengkuas
3 daun limau purut
1 limau nipis
3  1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 paket pes tomyam adabi
1 bawang besar
1 pokok daun ketumbar

1. Masak air dalam periuk hingga mendidih.
2. Masukkan bawang serai,lengkuas & daun limau purut.
3. Tambahkan fishball/ chickenball & biar hingga mendidih semula.
4. Masukkan susu cair & terus tutup api.
5.Rasa masam masin & manisnya.Jika kurang masam tambah limau nipis
6. TAbur daun ketumbar masa hidang


2 comments: