Wednesday 15 June 2016

KUIH TEPUNG BUNGKUS...ROTI JALA...ROTI JOHN ABANG....IKAN MASAK CUKA NENEK..: IFTAR HARI KE-5

Hari ke-5 puasa....
Masih lagi berbuka puasa ber-5
Anek..Abang...Akak...Aku...mak aku (xkan nak cakap Ammak..) heee
Hari Jumaat...
Malam nanti nenek ngan abang dah nak balik Kedah...huhuhu
Sebelum balik semua orang kena masak...Kecuali aku ngan kakak...
Hahahaa...

Kuih Tepung Bungkus..
Mak aku yang masakkan....
Kuih yang aku sangat suka....
Sedapppp....
Ada banyak citer pasal kuih ni...
Dah banyak kali mak aku buat..
So..mak aku kata

RESIPI & CARA NAK BUAT TEPUNG BUNGKUS KLICK SINI....( Ni versi nak buat banyak)

KALAU VERSI NAK BUAT SIKIT TENGOK KAT SINI...

 Roti Jala Kari Ayam...request dari abang setiap kali puasa..
Yang ni mak aku kata buat juga sebab malam abang dah nak balik sebab hari Ahad abang dah start class..

 RESIPI ROTI JALA  & CARA BUAT ADA KAT SINI....

ROTI JALA  
2cawan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan air
sikit garam
sikit pewarna kuning...
2 sudu minyak

1. Blend semua bahan hingga halus berkrim...
2. Panaskan kuali & sapu minyak menggunakan tissu paper atau daun pandan..
3. Cedok adunan tepung dengan acuan roti jala & kiraikan dalam kuali..
Biar permukaan kuih jadi kering, Angkat & lipat 4 atai gulungkan.

Ni acuan Roti Jala yang selalu mak aku guna...
Jika adunan terlalu pekat...susah tepung tu nak turun ikut lubangnya
Jika terlalu cair nanti jala tu akan bercantum dah jadi kuih dadar pula...So pandai2 la adjust tepung & air ..Try & error...heee


Kalau dah ada Roti Jala.....mesti la kna ada Kari Ayam
Mak aku kata malas nak taip resipi..
Aku copy paste dari entri lepas je..

GULAI/KARI AYAM
1/2 ekor ayam
1/2 cwn serbuk kari ayam ( + 2 sudu kerisik)
sikit minyak
3 cawan santan
2 biji kentang
1 batang carrot
garam

rempah tumis:
3 bawang kecik-hiris
2 bawang putih- hiris
1 kayu manis
2 bunga lawang
3 bunga cengkih
2 bawang putih
2 bawang merah
 sikit halia
sikit daun kari

1. Panas minyak & tumis rempah tumis..
2. Bancuh serbuk kari & masukkan dalam rempah yang dah tumis.Biar sampai naik minyak & garing
3. Masukkan ayam & biar sampai 1/2 masak.
4. Masukkan kentang & lobak merah& tuangkan santan serta gula








Ikan Tongkol MAsak Cuka....ni air tangan nenek..
Nenek yang gi beli ikan ni & nenek yang masak...
Sedapppp...kakak la pallig suka...
Resipi..?
x sempat nak tanya nenek..
Tapi...
Mak aku dah selalu juga buat...
Mak aku kata nanti lain kali mak aku taip resipi untuk aku copy paste..

 Ni pun air tangan nenek juga...
Sambal Belacan campur ikan rebus....
Aulam Pegaga & Ulam Tenggek Burung..

Ni pun air tangan nenek...Sayur Tumis Air Bayam Merah..
kelam kabut aku snap gambar sebab dah berbuka puasa masa ni..

 Ni Inti Roti John..
Air tangan abang..


Roti Untuk Roti John..
2 hari abang cari roti bun ni..
Hari Khamis...abang gi Hero roti ni dah habis..abang gi Giant pun dah habis juga..cari kat bakery pun xde
Sib baik hari Jumaat tu abang kata lepas solat Jumaat..abang gi tengok sekali lagi kat Hero..dah ada...

Roti John ...Abang buat masa balik dari terawikh...
Abang masak inti roti john ni..
Pastu abang gi Bazar Ramadhan beli Kuih Akok..
Balik dah nak azan...
So..lepas berbuka dah kenyang..
Balik terawikh baru abang buat...
Yang ni x letak sos & salad sebab yang ni nak bungkus...takut sememeh
Mak aku bungkuskan 4 ketul untuk bekal abang ngan nenek..
Abang ngan nenek balik malam naik bas pukul 11 malam..
Mak aku kata takut bas sampai lambat..ni bekal untuk sahur..
Tapi pukul 4.30 pagi abang call dah sampai rumah achik..

 Ni la Kuih Akok yang mak aku nak sangat makan tu..
2 hari abang gi Bazar baru dapat..
Kata abang Kuih Akok ni kawan abang masa sekolah menengah dulu yang jual..
sekeping 50 sen...
Abanng beli RM6...kawan deia extrakan sekeping...jadi 13 keping..
Mak aku kata nak bagi nenek rasa sebab ni kuih Kelantan..kat Kedah xde..
Nenek plak x minat nak makan...
Mak aku la yang suka sangat...

Minuman macam biasa la...nenek mesti nak Air Tembikai...
Hahahaha...






No comments:

Post a Comment