Friday 17 June 2016

LEPAT LIAT...WANTAN GORENG....SPAGETTI BOLOGNESE...TEH 0 AIS ..: IFTAR HARI KE-6

Hari ke 6 puasa dah tinggal berdua ngan mak aku..
Malam tu abang ngan nenek dah balik Kedah..
Petang tu kakak plak dah balik Johor..
Mak aku tanya kakak nak bawa balik bekal apa untuk berbuka..
Sekali kakak xnak bawa bekal nasi..
Kakak suruh mak aku masak spagetti bolognese...

Ni kakak nyer bekal untuk berbuka
1 paket spagetti tu semua mak aku rebus bagi kakak...
Kakak kata nak bawa lebih untuk buka puasa ramai-ramai..
Sos bolognese tu mak aku kata masuk je dalam balang kuih tu supaya x tumpah..
Lagipun kakak xnak bawa tupperware sebab nanti hilang..
Dalam beg tu pun ada lagi bekal tu..
Mak aku dah isikan 1 bekas Serunding daging & 1 paket Sambal kering bilis untuk kakak buat sahur..
Mak aku suruh kakak bawa kuih...kakak xnak..
Mak aku masak banyak kuah spagetti tu...
Aku sukaaaa



Dalam kuah tu ada chicken ball..
Mak aku buat sendiri tau..
Haaaa..fishball..chicken ball memang mak aku akan buat sendiri.



Untuk aku ngan mak aku berbuka..
Mak aku terpaksa rebus pasta vermecelli sebab spagetti kakak bawa semua..
Vermecelli tu mcm spagetti juga,,cuma dia halus sikit..



Aku memang suka Spagetti bolognese...



SAmpai sahur pun aku makan Spagetti lagi....
Mak aku xnak spagetti...Sahur mak aku makan Keropok Lekor dengan Teh 0 panas..


SPAGETTI BOLOGNESE...mak aku 
1 paket spagetti
sikit garam & minyak
sikit daun basil (xde..guna daun sup)

Sos Bolognese
2 botol sos spagetti Kimball
1 botol ait (anggaran 2 cawan)
1 bawang besar -cincang
5 bawang putih-cincang
sikit garam & gula
4 sudu minyak olive/minyak masak
1pokok daun sup/cincang

Chicken Ball..mak aku 
1mangkuk isi ayam(1 dada yang besar-potong2)
1/2 mangkuk tepung ubi
sikit garam
sikit lada sulah

1. Masak air yang banyak hinngga mendidih & masukkan garam & sikit minyak
2. Rebus spagetti ikut arahan pada paket.Toskan

Cara buatchicken ball:


 1. Potong2 isi ayam






2. Guna blender kering & blend secara pulse 




3. Blend hingga halus bersama sikit garam & lada sulah




 4. Keluarkan isi ayam kisar & campur  tepung ubi ( xperlua air)

 5.Uli hingga rata


6. Bulat-bulatkan ikut saiz yang di sukai..Sebab nak makan ramai2..buat la besat fishball




Cara Masak Sos Bolognese:

1. Panaskan minyak olive & tumis bawang besar & bawang putih cincang hingga harum
2. Masukkan sos spagetti & tambah air,garam & sikit gula.
3. Masukkan chicken ball & biar mendidih..
4. Tabur dauk basil @ daun sup cincang



 Wantan Goreng..
Sedap cicah sos cili Thai...
Aku suka sebab rangup..
Karp krup krap...

WANTAN GORENG INTI AYAM...mak aku
1 paket Kulit Wantan
Minyak untuk goreng


Inti :
1 cawan isi ayam
2 sudu tepung ubi
 sikit garam & lada sulah
1/2 batang carrot-dadu kecil2
1 tangkai daun sup-cincang

Cara Buat Inti:
1. Isi ayam dikisar dalam kisaran kering bersama garam & lada sulah.CAmpurkan tepung ubi & uli..Campur juga carrot & daun sup

2. Uli hingga sebati



3. Bulat2kan sebesar fishball


Cara Isi Inti

1. Keluarkan kulit wantan & ceraikan lapisannya
 

 2. Bentangkan kulit wantan & isi inti yang dibulatkan

3. Tutupkan inti dengan hanya menguncupkan atasnya
4.Tak perlu guna pelekat..nanti goreng x akan terbuka pun


5. Siap untuk goreng.

6. Hidang dengan sos cili Thai






Lepat Liat...
Macam dodol..
Mak aku yang suka sangat
Aku pun sukaaaaa...

 Mak kau kukus guna rice cooker jer..
RAsanya lemak manis ..kenyal..liat macam dodol...
Dah penat nak tulis...
GAmbar banyak lagi ni...tapi penat nak taip...huhuhu

RESIPI & CARA BUAT KLICK KAT SINI





 Sebab nenek dah balik...mak aku dah x buat Air Tembikai..
Hahahahaha,,,
Aku yang xnak..
Aku nak Teh 0 Ais....
Heeeee....










No comments:

Post a Comment