Thursday 26 May 2016

ACAR IKAN MASIN



Acar Ikan Masin...
Projek masak mak aku hari Sabtu..
Aku rasa la kan...
Mesti mak aku tengah stress...
Sebab ..biasanya kalau mak aku memang duduk kat dapur jer..
Masak macam-macam tu..
Confirm mak aku tengah stress...
Kali ni x tau la mak aku stress apa pulak sebab sepanjang hari Sabtu tu mak aku kat dapurrrrrrr jer..





Belum pukul 10 pagi...mak aku dah masak 3 makanan special dah...
Awal pagi bangun jer mak aku dah siap masak Pulut Bunga Telang yang warna biru tu..
Pastu tengok plak mak aku buat Homemade Kaya..
Baru sedah sarapan dengar lagi tungtang..tung..tang kat dapur...
Masa tu aku x tengok kat dapur sebab aku tengan sarapan sambil layan TV..
Bila dah makin lama ...satu rumah ada bau macam mak aku masak lauk...
Bila tanya mak aku kata dah siap masak Acar Ikan Masin...
Aku x sempat nak amik gambar step by step sebab mak aku pun x panggil aku pun..
Selalu mak aku akan panggil aku amik gambar..
Mmmmm...memang mak aku stress giler kot...sampai xnak pannggil aku..
Huhuhuhuhu..

 Kata mak aku..Acar Ikan Masin ni mak aku nak pos hantar balik kampung untuk Achik & Nenek..
Ish...x basi ke,,???
Haaa...mak aku kata in sha Allah x basi sebab Acar Ikan Masin ni ada guna cuka sebagai pengawetnya..
Macam juga     ACAR IKAN TALANG kat sini.....
Oooooo....
Tapi mak aku kata Acar Ikan Talang tu sedikit manis & banyak buah jeruk..
Acar Ikan Masin yang ni banyak guna Bawang Putih & Cili Padi...
Walaupun banyak Cili Padi...jangan x tau...cili padi tu x pedas sangat...


 Yang dalam botol tu mak aku kata nak pos..
Yang dalam mangkuk tu mak aku kata untuk makan tengahari nanti..
Tapi kata mak aku lagi..kalua simpan 2,3 hari lagi sedap sebab bahan dia dah sebati...
Mmmmm....betul lah...sebab esok tu masa hari Ahad...aku ngan kakak makan nasi bertambah-tambah sebab sedap...
Aku ingatkan ni makanan orang-orang tua jer...
tapi seriously sedapppp...
Kakak siap request suruh mak aku buat lagi nak bawa balik kolej untuk makan waktu sahur bulan puasa nanti...
Eh....dah nak puasa yer...????
Haa ahhh larrrr...
Hari nipun dah 25 March 2016 ...dah 15 Sya'ban1437Hijrah...
Hahahaha...aku bukan hafal pun..tapi aku tengok kalender...heee


ACAR IKAN MASIN...mak aku 
1cawan ikan talang masin(potong dadu & goreng garing)
2cawan minyak masak
1/2 keping gula nissey
sikit garam
1 1/2 cawan cuka makan
15 bawang merah( belah 2)
30 ulas bawang putih (jika besar kerat 3)
2 ketul halia(potong halus panjang2)
1cawan cili padi panjang(patah2kan)
1 sudu besar halba campur(yang buat tumis kari tu)
1 1/2 cawan cili kisar

1. Rebus bawang merah,bawang putih & halia dengan cuka hingga mendidih.Biarkan sejuk
2. Panaskan minyak & bila panas tumiskan halba campur.
3. Masukkan cili kisar & masak hingga terbit minyaknya.
4. Masukkan ikan masin goreng,semua bawang2 rebus dengan cukanya sekali..
5. Biar mendidih & naik bau acarnya..Rasa garam gulanya bagi seimbang..
    ( Jangan risau jika mula2 memang akan rasa agak masam...tapi nanti selepas dah sejuk & jika dibiar lama nanti rasa akan jadi seimbang sebab masin dari ikan akan keluar & rasa dari bahan lain akan sebati)

6. Masukkan cili padi yang dipatah2kan & kacau sebentar supaya rata & tutup api.
7. Biar sejuk dulu baru simpan dalam botol...
8. Kalau dibekukan lagi lama boleh simpan..

Mak aku kata ..masa masak mak aku x sukat pun bahan-bahan tu...Tapi mak aku kata sukatan tu sebagai panduan sahaja untuk aku atau kakak nak masak bila dah tua nanti..
Hahahahaha....ayat power mak aku tu..
Selalu camtu la..bila mak aku kata untuk aku masak..memang aku akan kata aku x akan masak kot sebab nampak susah...&....&...&....lagipun kan mak aku ado.....heeee
Tapi cam biasa la mak aku akan kata kot nanti dah tua-tua macam mak aku....masa tu kot kitorang akan rasa nak makan tapi xde jual..
Atau pun mana lau tau ada rezeki aku nak study kat oversea ke...teringin nak makan acar ni...
Boleh masak...heeeeee......





3 comments:

  1. Replies
    1. Hehehe...Gula nissey tu gula melaka versi Kelantan..Gula yang buat inti buah melaka tu..tapi mak kiter cakap kalau versi Kelantan tu rasa dia lagi sedao la..

      Delete
    2. Ooo..rupanya.. makseh ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜
      Nanti nak Cuba buat juga.
      Terima kasih empunya resepi๐Ÿ˜˜

      Delete