Thursday 3 October 2013

PUDING KEK BATIK...KEBANGGAAN KAKAKKU....

Dh masuk bulan oktober yek...?Hmm camana la aku bleh x perasan...
Oooo...sbb 30 September tu hari Isnin cuti peristiwa sbb sukan hari sabtu...Pastu plak hari tu jugak start UPKK....
Hari Rabu,semalam dh 2 Oktober...Ramai kawan2 aku x gi sekolah sebb study untuk UPKK...
aku...?
Hmm..biasa la...mak aku tu bagi la sangat..kalau aku xnak gi sekolah...hehehe...Tapi dh pesan ngan kakak..sepanjang minggu ni..apa juga aktiviti dia selepas sekolah..kokurikulum ke...sukan ke..mesyuarat pengawas ke..apa-apa la..mesti kena CANCEL...
sbb kena balik awal...aku kena sampai sekolah agama sebelum 2.30 petang sbb UPKK start pukul 2.30
Hari Isnin..kakak aku amik cuti sendiri...hahahaha...Masa aku gi sekolah agama..rupanya kakak ada projek buat "Puding Kek Batik" ni...sebenarnya dh seminggu kakak suruh mak aku beli barang dia nak masak kek batik ni...ni peberet aku ngan kakak ni...kakak sampai sanggup belajar dari kawan dia sbb dia suruh mak aku buat..mak aku kata xtau buat...
Mulanya aku ingatkan yang ni mak aku yang buat..sbb aku x berapa nak percaya kalau kakak yang buat...tapi bila mak aku kata memang kakak yang buat & mak aku hanya tolong alas loyang je jew...waaaa...kakak punyer la vangga....siap amik gambar nak tunjuk kat aku...ala,sebenarnya nak suruh aku simpan dalam blog aku ni la...kakak kata nanti lain kali senang nk ingat...hmmm

PUDING KEK BATIK...
1ketul butter
1 tin susu pekat
1pkt kecik(175gm) Milo
3 biji telur
Biskut marrie

1.






Mula2  alas dulu loyang...kakak exited nk buat sampai lupa nk alas loyang..kena la panggil mak aku tolong alas loyang guna aluminium foil..ni supaya nanti senang nak kuarkan kek batik tu..

2. Pukul telur & susu pekat...masukkan dalam kuali..Tambah milo & butter & kacau dengan api kecik je sampai didih
 3. Biskut marrie dipatah-patahkan ...
4. Angkat kuali tadi dari api dan masukkan biskut marrie & gaul cepat-cepat..
5. Kakak aku dengan vangganya sedang menayang biskut marrie yang dah digaul rata-rata....
6. Tekat kuat-kuat  supaya kek tu padat dan cantik masa potong nanti..Simpan dalam peti ais supaya keras dan sedappppppppppppp......heeeeeeeeeeeeeee



No comments:

Post a Comment