Thursday, 3 August 2023

LEMPENG CICAH ASAM PEDAS SARDIN & ANGGUR MUSCAT

Semalam petang merajinkan diri melempeng..Lempeng antara juadah yang selalu juga saya masak terutama jika dah siap ada kuah asam pedas atau sambal..
Rasanya bukan saya sorang kot,ramai lagi rakan lain juga selalu juga masak lempeng ni kan...
Eh,lempeng ni cicah kuah kacang pun sedap tau!
Semalam memang plan nak beli kuah kacang dalam tin tu tapi tengok saiz tin dia lebih kurang secawan la isinya & harganya dekat sepohinggit.Tak jadi beli sebab kalau 1 tin tak cukup ...hihihi



Maka saya hidangkan lempeng dengan  kuah asam pedas sardin.
Juga ada buah anggur Muscat.Katanya anggur ni pun saudara mana dengan donut pic juga.Sama-sama diburu peminatnya.
Mula ragu-ragu nak beli anggur ni sebab takut terkena yang masam.



Buahnya hijau sekata dan bulat- bulat.Saiznya ada yang  sebesar fishball dan ada yang kecil sikit.
Alhamdulillah rasanya sungguh manis dan kebanyakan takda biji.Yang ada biji pun bijinya kecik ja.
Menyesal pula beli hanya 500gm..RM 10.50
Kira murah  la kan sebab biasanya anggur Muscat ni katanya ada yang cecah puluhan ringgit.Wallahua'lam..kalau saya salah... maafkan


Semalam pagi sebelum subuh lagi  saya dah siap tanak nasi masak asam pedas sardin.
Saya campur terung panjang.Saya suka goreng dahulu terung sebelum dimasukkan dalam asam pedas atau kari kerana rasanya lebih sedap.

Asam Pedas Sardin + Terung Goreng.

1 tin sardin mecerel  tin besar
2 batang terung panjang
1 kuntum kantan
1 sudu pes asam jawa
Minyak,garam,gula

Bahan Blend:
15 cili kering
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan goreng terung yang dikerat dan dibelah.Bila garing angkat dan ketepikan.

2. Dalam minyak sama,tumis bahan blend hingga naik minyak.

3. Masukkan sardin bersama sosnya.Tambah bungabkantan dan  pes asam jawa yang dibancuh dengan 2 cawan air dan masak hingga mendidih .Perisakan

4. Tambah terung goreng .Perlahankan api dan masak dengan api perlahan agar kuah pekat dan naik minyak.

5. Sesuaikan rasa.


Balik kerja nampak masih banyak baki asam pedas sardin ni.

Dah ada asam pedas...melempeng la...Pada hal.nasi ada ¾ periuk lagi...hihihi


Dapatlah sepinggan lempeng kosong


Alhamdulillah...
Hidangan iftar merangkap dinner..
Lempeng kosong cicah kuah ni bukanlah makanan nostalgia saya sebab kenal lempeng cicah kuah ni bila dok KL ni ja.Kalau lempeng kelapa ya ..mak biasa masak terutama kalau stok minyak dah tinggal sikit tak cukup nak goreng cekodok...hihihihi.
Kat kampung dulu biasanya kalau lempeng kosong ni dipanggil dadar hanya dibuat ketika  majlis cukur jambul.Itupun dikawankan dengan bertih padi pulut.Tapi sekarang tak tau la masih lagi di hidupkan tradisi tu atau sudah berkubur..

Tapi kini..pantang ada asam pedas atau sambal tumis...biasanya lpeng akan menyusul...hihihi

18 comments:

  1. emm...dapnya...kena plak sambal sardin, lagi laju la kan...

    ReplyDelete
  2. Nampak lembut lempeng tu. Mesti cicah dan suap ambil sekeping² sampai terlupa dah makan berapa keping, hehe.

    ReplyDelete
  3. arwah mama pun dulu kalau terung dia akan goreng dulu dalam minyak sikit je...nak bagi lembut pun ye juga

    ReplyDelete
  4. Ishhh..lempeng pulakk. Yg kat johor nun roti jala.. sedara mara la jugak kan lempeng ngan roti jala 😂. Petang ni nak menjala la. Dah janji dengan Ahnaff

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mami dah janji tu Napp...Kita tungguuuuu....hihihi

      Delete
  5. Uish sdpnya lempeng.. nasib baik kat cafe ikhwan ada jual.. nasib baik juga dekat dgn rmh kak lin..
    Viral ke.. patut la hritu mkn anggur hijau ni manis, biasanya masam.. 🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan kat cafe lagi feel Kak Lin..Boleh nikmati tanpa berpeluh..hihihi
      Agaknya la anggur ni viral sekarang...tapi pelik dulu beli masam..sekarang manis..hihihi

      Delete
  6. Yang anggur tu yg viral tu kan...banyak juga org pos pasal buah tu..
    Biasa tengok diorg beli mahal gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...biasa mahal..tak tau kenapa yang ni berpatutan sangat harganya..manis pulak tu

      Delete
  7. Hai gang melempeng...hehehehee. Saya pun macam dah lama tak melempeng. Hujung minggu rasa nak buat juga.
    Anggur muscat di LD yang mampu saya beli harga RM49.00 sekilogram. Yang lain tu harga kayangan tak masuk akal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayyakkk....mahalnya anggur tu kat sana cikgu!
      Jom la melempeng kalau macam tu..hihihi

      Delete
  8. Saya suka lempeng jugak..hehee.. Sedap dimakan bersama sambal Tumis..Dari kecik memang terbiasa makan gitu...Lazar betol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya hanya kenal lempeng cicah sambal bila dok KL..dah pernah makan jadi kebiasaan pulak sampai la ni...hihihi

      Delete
  9. Anggur muscat tu macam ada banyak je kat Zemart rumah SA, Mak Pah suka tu tapi x leh makan banyak..nak belikan la balik kang

    ReplyDelete