Sunday 25 October 2020

SAMBAL SARDIN DAUN KARI

 Jumaat & Sabtu memang free.. Actually memang memfreekan diri. Hihihi. Yang sebenarnya Dr Hisyam dah bg assigment 30m/s dah pun... Diulangi.. 30m/s..hahahaha. Dah mula draff dah cuma santai-santai jer dulu.. Kayuh slow2.. Pasni baru kayuh laju skit.. Esok class penuh pagi sampai petang.. Dulu sekolah Monday blues.. Now, Sunday blues plak... Sunday class penuh wei... Esok memang xleh update blog arr... Jadual padat. Kalau dah mula pukul 8 pagi... 7.30 dh kena set up dah. 8 pagi sampai 10 pagi.. Sambung pukul 11 smpai pukul 1.00 & pukul 2 hingga pukul Kalau dah jadual pukul 8.00 pagi hinvga 11 pagi, memang lecture akan stop pukul 11 pagi la.. Siap kena on camera wei. Lect cakap kalau x.... Nanti ada yang just online, tapi membuter... menggoreng ayam.... Goreng ayam ni Maria la.. Hari tu onlne class tetiba dia boleh lari... Ingatkan apa la emergency.. Rupanya dia cakap tengah goreng ayam, adiknya baru balik sekolah nak makan... Hahaaha habis semua ketawa la...So,pasni pastikan nak goreng ayam ker, nak jemir kain ke, buat awal-awal or buat selepas yer.. Sila on camera... Setting tempat yang sesuai. Jangam tengan online nampak background  x sepatutnya plak. Hahahaha... 

So, update la skit untuk hari ni sebelum stop jap esok. Mak aku......? Mak aku akan take over oficially 1st Nov 2020....Dah ajar kat PC senang skit... Sebab nampak semua icon & screen besar skit. Tapi mak aku xmo post lagi. Ada beberapa draff yang dah half way... Tapi stay save kat draff. Mak aku cakap kena buat MOU & majlis serah blog dulu.. Hahahaha🤣🤣🤣


Sardin Masak Sambal Daun Kari.. 
Lauk lunch dalam PKPB (KL,Putrajaya & Selabgor) dah masuk hari ke 10.

Sambal Sardin Daun Kari
Pedas tapi sedap


SAMBAL SARDIN DAUN KARI
2 tin kecil sardin
2 biji kenrang - potong wedges & forwng garing
2 pelepah daun kari
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
4 sudu minyak

Bahan blend
10 cili kering
15 cili padi
1 bawang besar

1. Panaskan minyak & tumis 1 pelepah daun kari & bahan blend. 
2. Masukkan asam keping, garam & gula. Masak hingga naik minyak. 
3. Masukkan sardin, kentang goreng & biar mendidih hingga pekat & naik minyak. 
4.Tambah lagi 1 pelepah daun kari d sesuaikan rasa


Sambal Sardin Daun Kari by mak aku

5 comments:

  1. Sedapnya, aunty jarang masak sardin sebab uncle tak makan. Tapi sardin selet kat roti dia makan pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam abang... Hahaha
      Macam kitorang juga... Sambal Sardin makan kuah tapi nasi goreng sardin semua makan.. Hahahaha

      Delete
  2. Sambal sardin,lauk sepanjang zaman👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juga sepanjang PKP +PKPB... heeee. Dah lama x makan saesin. Kat Ganu asyik makan ayam goreng tepung jer.. Heee

      Delete
  3. Goreng ayam... Hahaha kelas kau Maria. Multi tasking

    ReplyDelete