Ramai yang suka pilih Mc Muffin kalau sarapan kat Mc D kan...?
Termasuk la juga aku...hehehehe
Dulu kalau makan Mc Muffin ni,aku ingatkan burger...
Rupanya mak aku kata itu bukan burger...
Tapi itu adalah English Muffin....
Aku selalu keliru sebab aku tau kalau muffin tu macam cup cake..macam gardenia Muffin tu...peberet aku tu..hehee
Mak aku kata English Muffin ada bezanya dengan muffin yang manis ataupun burger..
Kalau tengok betul2 & makan betul2 tentu tau ada bezanya...
Hmmmm..makan pun kena betul2....!!!!
Yang kat atsa sekali tu gambar Mc Muffin yang aku copy dari Google...Yang ni adalah home made english muffin yang mak aku buatkan untuk sarapan & bekal kakak minggu lepas...
Ni la sarapan hari Jumaat minggu lepas.Hari Jumaat tu xde kelas tambahan...dapat la aku cuti 3 hari..Jumaat sabtu & Ahad sebelum sekolah buka semula hari Isnin 31 Mac 2014...
Hari Jumaat,sarapan western la sikit....Mungkin ada kengkawan aku tengah sarapan Mc Muffin kat Mc D....hmmmmm akupun sarapan english muffin juga la....
Bukan Mc Muffin...
Tapi " Mak Muffin"...hahahaha
Lagi sedap tau,sebab mak aku masak dengan penuh kasih dan sayang....
Aku nyer....ada telur....ada cheese....ada patty ayam..daging burger ayam bawah cheese tu tapi x nampak...Memang kekenyangan la walaupun makan sebiji je...
Aku nyer...atas telur tu tabur lada hitam banyak2...buat macam selalu makan kat Mc D....pedas berapi tapi memang sedap ....
Ni mak aku nyer...ada telur & daging burger ayam & telur....
Kakak nyer....telur & ayam sebab kaka x suka cheese
Untuk bekal....xde tisu Mc D...kitchen towel pun boleh la.....hahahaha
Kalau lat Mc D mak aku kata ada Arabica Coffe...tapi kat rumah mak aku buatkan Kopi Vietnam....ada ladgi bekalan kopi Vietnam yang mak aku beli masa gi Vietnam hari tu...sebab hanya mak aku yang minum...aku ngan kakak x suka kopi...
Semua ini memang selesai buat sarapan & untuk bekal sebab memang sedap...makan plak waktu panas...waaaaa
Bertambah sedap sebab english muffin ni mak aku buat sendiri...home made la senang cakap....
HOME MADE ENGLISH MUFFIN
2 cawan(300gm) tepung gandum
1 paket(11gm) Yis Mauripan
1camb gula
2 camb susu tepung
180ml(1 cwn) air suam
1/2 sudu mentega/margerine
suji/semolina
1. Masukkan tepung,yis,gula,susu dalam mangkuk.
2.Tuang air suam sikit2 & gaul sampai rata & sebati.
3. Bahagikan 8 bebola & leperkan sedikit
4. Salut dengan suji & biarkan 15 minit.
5.Panaskan pan & masak tanpa minyak & balik2kan supaya masak rata..\
6.Masak anggaran 7 minit dengan api yang sangat kecik supaya masak sekata...
Kata mak aku ...suji akan membantu muffin tidak melekat & bila makan ada rasa biji2 macam berpasir tapi mempunyai rasa macam kekacang...
Aku ada tanya mak aku...kenapa x guna je pan vantage tu untuk masak muffin ni sebab pan tu lagi besar..boleh la masak semua 8 biji tu serentak....
Tau apa mak aku jawab...?
Mak aku kata malas nak buka kuarkan pan tu dari kotak dia...so,mak aku kata dia lagi rajin masak muffin tu sebiji2 dalam pan yang selalu guna untuk masak pancake ni...
Ish3.....ada juga camtu ....
Tapi mak aku pesan...supaya aku jangan ikut camtu..hahahaha
Mak aku kata boleh simpan 2,3 hari...bila nak makan...belah 2....panaskan dalam pan....letak la isi daging burger ayam Ramly,telur & cheese slice.....
Bila aku tanya mak aku...kenapa telur tu x tebal macam kat Mc D...?
Mak aku kata sebab kat rumah aku xde gegelang yang nk buat telur tu..mak aku hanya masak telur dalam pan je...
assalam sis. yang semolina tu berapa sukatan nya?
ReplyDeleteSuji/semolina xde sukatan pun sbb just nk golek2 muffin supaya x melekat. Anggaran ½ cawan pun dh cukup
DeleteIf xde suji or semolina tu ada pape bahan boleh ganti tak
ReplyDeleteBoleh ganti tepung gandum sahaja untuk nak elak melekat. Tapi tiada la rasa krup krup luarnya. Tapi saya cadangkan guna 1/2 cawan beras, goreng tanpa minyak hingga kuning & blend kering. Ayak dengan penapis santan(supaya dapat biji-biji halus) seperti somalina, rasa w& twxture dia lebih kurang sama dengan semolina
Delete