Sunday, 18 August 2013

KUIH LAPIS TEPUNG GANDUM...MKAN KENDURI...RAYA KE-5

Raya ke-5 tu hari Isnin...ada kenduri kahwin kat kampung....Nenek kata kenduri tu rumah Tokey Dodol kat kampung ni...Dia memang buat dodol guna mesin & guna kawah tiap hari untuk jual...Entah la ..aku x pernah tengok...selalu achik @ abang je yang gi beli dodol tu...Hmm nenek cerita tokey dodol tu sembelih 3 ekor lembu untuk knduri hari ini...wow...mesti banyak kan.. Kami semua pergi kecuali abanng & Pak Njang..Abang cuti tapi dia cakap nak gi raya kat Jeniang...

Pagi tu sbelum pegi kenduri mak aku masakkan kuih lapis & puding pandan...sbb petang nanti ada kakak & adik Pak cik dari KL nak datang rumah Haikal...Achik plak masak rendang daging...kuah kacang & laksa untuk bawa balik petang nanti...

Masa gi kenduri aku x bawa camera...Haikal ada bawa tab...Dia banyak la amik gambar rumah kenduri tu...Gambar orang masak lauk dalam kawah...DJ kampung...pengantin & macam2..

Ni la kuih lapis yang mak aku masak..Mak aku buat dua bekas...satu achik bw balik..satu lg untuk kat rumah nenek...Gambar makanan yang lain aku x amik..achik banyak la amik gambar makanan ngan tab dia..aku  lupa nk copy.....
Tu aku tengak koyakkan lapisan kuih lapis tu..makan selapis-selapis...lemak dan manis...
Kata mak aku lagi ada macam2 resipi orang buat kuih lapis. Mak aku cerita lagi..dulu2 nenek aku dia buat guna tepung beras & letak warna lain setiap lapisan kuih tu..Jadi macam warna pelangi...Mak aku kata lagi dia pernah buat guna tepung beras + tepung gandum pun sedap... Buat ngan tepung gandum + tepung ubi pun sedap & lagi mak aku kata dia juga pernah buat Kuih Lapis Siam..guna tepung ubi sahaja..Aku x tau la plak yang mak akuk pernah buat macam2 tepung sbb aku hanya tau ngap jew....hehehehe
Ni yang buat kat kampung hari tu..mak kau kata dia hanya guna tepung gandum sahaja...Tepung gandum aku tau la sbb tepung yang mak aku buat kuih lapis ni aku yang beli kt Kedai Pak Lang kat simpang 4 tu...heee

KUIH LAPIS MAK AKU :

2 cawan tepung gandum
5 cawan santan
1 cawan gula
1/2 camt garam
pewarna merah (mak aku kata dia guna sirap ros )

1. Bancuh snatan ngan gula+ tepung & garam
2.  Mak aku pesan sukatan tu boleh adjust sbb boleh ikut ras yang kita suka...contohnya gula boleh kurangkan atau tambah..Santan boleh adjust nak santan pekat @ cair..
3. Pesan mak aku lagi...kalau baru nak belajar buat kuih lapis...baik guna tepung gandum sbb x banyak songeh...Kalau tepung beras nk kena pandai agak sbb tepung beras kalau terkeras jadi x sedap...Kalau terlembik payah nk buka selapis2....Hmmm banyak la plak pesanannya...heee
4. Bahagi 2 tepung yang dh dibancuh tu..1 biarkan putih & 1 lagi masukkan warna merah.

5. Panas dulu kukus sampai air mendidih..Sapu sikit minyaak pada loyang kuih...Pastu kukus loyang kosong yang nk buat kuih tu kejap bagi panas...agak2 la dalam 5 minit...Pastu baru tuang secawan yang warna putih...Kukus dalam 5 minit agak2 hingga warna putih tu masak...Pastu baru tuang plak yang warna merah secawan juga supaya lapisannya sama tebal...Guna cawan supaya lapisan sama tebal...Pastikan lapisan akhir ditambah lebih pewarna merah supaya lebih cantik ....Yang ni buat macam tu sbb mak aku kata bila kita kukus warna dia akan sikit pucat.. tus sbb kena tambah pewarna merah lebih sikit sikit...Lapisan yang akhir kukus dalam 15 minit ..kena bagi lama sikit sbb nak bagi semua lapisan masak cantik..baru la bila dh potong lapisannya boleh kayak selapis- selapis...

*** Lagi pesan mak aku....biar betul2 sejuk baru cantik bila kita potong....0ooooooooo macam tu....

18 comments:

  1. Terbaik la resepi mak awak...thanks mak....

    ReplyDelete
  2. Terbaik la resepi mak awak...thanks mak....

    ReplyDelete
  3. sama2....
    sedap kan kuih lapis..
    Tapi sy pun belum brani nak try...
    Sebab nak makan just request mak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum sis..sya try resepi yg sis beri nie,memg mnjdi sis..dan kali nie nk repeat lg sngup crie resepi sis je,xnk dh resepi yg lain..sbb nmpak rumit dri resepi sis nie..tq sbb bkongsi resepi..halalkn ye sis..

      Delete
  4. Jazakallah khairan katsira pada mak adik dan adik yang share resepi ni. Kuih lapis tepung beras mmg banyak songel, sy sendiri yg selalu buat pn buat kadang jadi, kadang tak jadi (keras)....hangin satu badan dibuatnya...Alhamdulillah, ada alternantive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyyaki...
      hahaha...jangan la hangin nanti habis bumbung rumah terbang...
      Ada juga resepi kuih lapis tepung beras...
      Taip jer Kuih Lapis Sukatan Cawan...mak kiter nyer resepi jugak tu

      Delete
  5. tq share resipi. saya dah buat memang menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....
      Semoga ilmu yang dikongsi jadi pahala..

      Delete
  6. Santan ni nak guna santan yg mcmma???

    ReplyDelete
  7. Sukatan ni bpe byk dpt ek sis... Kalo kira sepotong 50 sen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, tak tahu la plaks berapa potongan....
      tanya mak kiter..mak kiter cakap 1 loyang 7x7

      Delete
  8. Wah pakai tepung gandum jek 😱 lagi senang. Tq esk jgk nk try buat.. Guna bahan yg ade kt rumah je.. Btul x.. 🤭

    ReplyDelete
  9. Kalo tepung gandum memang tk yah tepung jagung ye .. pastu sblm tuang lapisan seterusnya tak perlu cakar cakar permukaan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kiter cakap ni memang funa tepung gandum jer.. Kiter c&p cakapnmak kiter yer..
      "Tak campur tepung lain. Permukaan kuih pun xyah cakar, memang dia akan lekat. Tapi kena kukus setiap lapisan bagi masak sebelum tuang lapisan seterusnya supaya nanti lapisannya kemas & boleh dipisahkan selapis2 masa nak makan.
      Kalau lapisan belum masak tapi dah tuang lapisan seterusnya nanti kuih akan lembik & melekat antara lapisannya."
      .Nanti puasa nanti akan buat pos Kuih Lapis Tepung Gandum step by step..
      Tungguuu

      Delete
  10. Menjadi resipi ni wp simple je bahan dea...tqvm...husband pun suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Seronok dengar ianya menjadi.

      Delete
  11. Besok kak nak try lah ...banyak kali dah try resipi lain tak jadilah nak try nie resipi terima kasih

    ReplyDelete