Saturday, 29 June 2013

KUIH ABUK-ABUK SAGU...X PERNAH AKU DENGAR....



Hari Khamis ...tu ha tarikh & masa kat gambar tu menunjukkan pukul 5.02  petang....mak aku tengah buat kon dengan daun pisang...Mulanya aku tercium satu bau macam sedap je..tp xtau bau apa..Tengok2 mak aku tengah bkar daun pisang..( mak aku bgtau..itu bukan bakar tapi namanya "layur " daun pisang...) katanya lagi nak kasi daun tu lembut & x koyak masa nk lipat2...Mak aku kata nk buat kuih "ABUK-ABUK SAGU"...hah..apa tu..x pernah dengar pun..Puding sagu gula melaka aku tau la sbb mak aku selalu buat....Mak aku kata,kalau xtau..tengok..nanti dah besar..buat...

Aku tengok lagi (sambil amik gambar..) mak aku isi benda putih..Rupanya itu adalah sagu yang dah campur kelapa & garam...(mak aku bgtau..)..Yang tengah tu brown sugar buat inti dia...Lg satu,mak aku cakap dulu2 org buat guna gula melaka...Gula melaka tu dipotong kecik2..pastu camput sikit gula biasa sikit kasi manis...tapi sbb xde gula melaka,mak aku pakai brown sugar yang selalu org makan ngan putu mayam..(sedap wei ptu mayam tu..macam mihun tapi manis..nanti kalau aku beli aku tunjuk)

Ni ada lagi pesan mak aku... Ada orang suka isi sagu tu separuh..pastu letak gula melaka...pastu isi lagi separuh sagu tu sampai penuh... Tapi bila dh masak nanti ,kuih tu akan putus 2 sbb gula kat tengah2 tu yang memisahkankan kuih tu...& gula tu kan dia akan cair..melelah  gula tu melekit2 kt daun pisang...So,mak aku kata nk bagi kuih tu cantik... mak aku isi sagu tu 3/4 penuh pastu  guna batang sudu,korek buat lubang tengah2 dia baru isi gula tu...Jadi bila masak nanti kuih xde la putus...Dia jadi kon yang cantik & gula tu ada kt tengah2.....

Dah tu mak aku lipat kiri kanan macam kon kacang rebus..siap satu..mak aku buat lagi....sama camtu gak...
Pastu susun dalam bekas lubang2 ni...Mak aku kata..ni namanya pengukus..Ooooo

Panaskan air dalam kukus tu sampai didih dulu..Pastu baru letak benda lubang2 ni yg dh ada kuih  tu...Selepas 20 minit kukus mak aku amik satu ..buka nak tengok dah masak ke belum..Kata mak aku kalau masih putih pekat tu belum masak..Hmmm kata mak aku lg..kalau guna gula melaka ..inti tu nampak la gelap sikit..Kalau sagu tu dh clear(jernih tu) dah masak la..Yang ni belum masak sangat & sagu tu pun belum betul2 melekat..

Lepas dah kukus dalam 30 minit..taraaa...dh siap....Haaa yang dh togel tu aku nak makan ngan kakak....Mak aku x makan sbb dia puasa....yang ni dh kira 1jam lepas masak..dah agak sejuk sikit  baru nampak sagu tu melekat & senang nak buka dari daun pisang...Nampak tak,kuih tu tetap cantik & xdela putus kt tengah2...
Hmmm....rasa lemak2  sikit2 masin & manis kat tengah...I like......Mak pesan lagi...jangan hanya tau makan....nanti kena belajar buat....hmmmm ye la..tapi bila nak buat...mak aku cakap tunggu besar dulu...ala...kakak tu dh besar...x buat pun..hahahaha (melawan...melawan...)apapun resipi mak aku tetap juga bagi aku tulis...siap ada penerangan lagi..padahal aku tengok mak aku buat ikut suka je ...xtau la kot dia hafal resipi mcm hafal sifir...hehehe

KUIH ABUK-ABUK SAGU...
2cwn sagu (rendam kembang)
2cwn kelapa putih
sikit garam
daun pisang ( kasi "layur" tau)
inti:
gula melaka cincang /brown sugar

1. Sagu + garam+ kelapa parut putih & gaul rata...
2. Buat kon cantik2 dari daun pisang..(mak aku cakap eloknya saiz tu bagi comel2..jangan tiru mak aku sbb dia buat saiz XL..hahaha)
3. Bubuh 1 sudu sagu dlm kon..(mak aku boh 2 sudu..hahaha)
4. Korek sikit tengah2 tu untuk isi inti gula melaka/brown sugar.
5. Lipat cantik2.....Susun lawa2 & kukus..
6.Nak tau dh masak..sagunya akan jernih..Kalau kelabu asap tu belum masak lagi...Tararaaaa....





3 comments:

  1. Kuih ni panggil abuk2 saje..x perlu mention sagunya..hihi

    ReplyDelete
  2. Kuih ni panggil abuk2 saje..x perlu mention sagunya..hihi

    ReplyDelete