Bila tengok mak aku makan nampak cam sedap je...bunyi plak krup krap cucur jagung tu.. Mula-mula aku tak layan tapi bila mak aku berulang kali kata sedap & rugi kalau tak makan..Aku pun gi amik semangkuk...Makan ngan cucur jagung berudang tu.. Ya Allah... sedapnyer....Seriusly..memeng sedap.....Kakak akupun tak tahan godaan...terus pegi dapo & usung semangkuk depan TV...Sudahnya sampai malam asyik dok ulang makan...Mak aku kata dia tengok resipi ni kat blog Amie's Little Kitchen..aku pernah la tengok blog tu...
Kata mak aku lagi tu bukan cucur jagung tapi bergedil jagung...& yang ada petai tu mak aku punyer...hehehe petai lagi...Aku minta nak tulis resipi tapi mak aku kata rujuk tengok kat blog Amie's Little Kitchen & jangan lupa minta izin...Tq aunty Amie sbb resipi ni sedap...Kami dah suka la makan jagung..hahahaha
Resepi : Bubur Jagung @ Barobbo
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 cawan beras
700 gram daging ayam - potong kecil-kecil
5 biji jagung - hiris
3 batang kacang panjang - potong 4cm
1 mangkuk sayur cekur manis
3/4 cawan udang kering
800ml santan sederhana pekat
5cm halia - tumbuk
1 sudu makan lada putih - tumbuk
7 ulas bawang putih - tumbuk
7 biji bawang merah - tumbuk
garam & perasa pilihan
air secukupnya
bawang goreng
daun sup
Cara:
1. Didihkan air secukupnya di dalam periuk.
2. Masukkan beras, bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering.
3. Masukkan daging ayam dan biarkan mendidih sehingga menjadi bubur.
4. Masukkan santan, jagung, lada putih, garam dan perasa pilihan.
5. Apabila kuah mula memekat, masukkan sayur kacang panjang dan cekur manis. Gaul sebati.
6. Tutup api.
7. Hidangkan ketika masih panas.
Resepi : Pegedil Jagung
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
2 cawan hirisan jagung - sebaik-baiknya jagung segar
1 biji telur
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk
3 tangkai hirisan daun sup
garam secukup rasa
minyak
Cara:
1. Masukkan jagung ke dalam mangkuk.
2. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak.
3. Goreng sehingga warna keemasan.
4. Angkat dan toskan
5. Potong kecil-kecil sebelum dihidangkan bersama Barobbo.
No comments:
Post a Comment