Pokok Cemumar/Senerui/Semeru
Pokok hutan yang tumbuh liar terutama dalam kebun kebun getah yang baru dibersihkan.Ruoa seakan daun kari tapi versi lebih besar.Bau dan rasanya juga mirip daun kari.Rasanya pahit pahit lemak.Peminat ulam kebanyakan menggemarinya.
Boleh dijadikan ulan segar...dilayur atas api untuk aroma lebih menyerlah dan boleh dihiris dijadikan kerabu
Tumbuhan ini bersifat "panas" sangat bagus untuk lancar aliran darah jika dimakan.
Menjadi pengganti " karbaid" untuk agen peram buah agar cepat matang.
Jika cempedak/nangka,caranya dengan menggunakan kayu/ranting senerui lebih kurang sejengkal dicucuk/ dibenamkam pada tangkai buah..in shaa Allah buah cepat masak.Kalau peram pisang,cukup hanya ditutup dengan dedaun senerui ni..in shaa Allah pisang cepat masak..
Untuk lihat lebih lanjut rupa dan pokok senerui ni boleh tonton di youtube channel saya yang baru berusia tak sampai seminggu pun lagi🤭..Jom klick
https://youtube.com/shorts/wLAprdtCoWM?si=QooKCW5DzE7d0Kcb
Terlanjur tonton,jangan lupa like,comment,share & SUBSCRIBE💕
Untung jadi Mama Cella. Banyak sungguh jenis ulaman yang dijumpai dan dirasai.
ReplyDelete